Bitka kod Hunajna

Bitka kod Hunajna je bila važna bitka između muslimanskih snaga pod vodstvom poslanika Muhameda i vojske nevjernika 630 godine. Ona se je dogodila na Hunajn dolini, između Meke i utvrđenog grada Taifa. Na kraju, muslimani su pobjedili, osiguravši muslimansko ujedinjenje Arabije.

Protivnici Muslimana su bili plemena Havazin i Takif, poznati po svojoj hrabrosti i vještini sa strijelama. Zabrinuti rastom islama i Muhamedove moći, oni su se okupili i namjerivali napasti Meku. Međutim, Muhamed je brzo saznao za njihove planove, pa je sam pošao prema njima sa armijom od 12,000 ljudi. Od tih 12,000, kaže se da su 10,000 bili isti oni koji su sa njim osvojili Meku a 2,000 novi vjernici iz Meke.

Iako puno manji, Havazini i Takifi su bolje poznavali teren, tako da, kad je prednji dio muslimanske vojske stiglao u područje, oni su ga napali iz zasjede. Taj dio Muhamedove armije je onda pokušao da se vrati glavnoj armiji, ali uhvatila ih je panika i nered. Ipak, Muhamedova vojska je stigla do njih i u jurišu je napala nevjernike. Muslimani su pobijedili u bici, a njihovi protivnici se vratili u Taif.

Islamska pobjeda natjerala je pustinjska plemena da pređu na islam. Nedugo poslje toga, i pobunjenici u Taifu su se predali i prihvatili islam. Poslje ove bitke i ujedinjenja Arabije dva-tri područja su se pobunila, ali je tad islamska država bila dovoljno snažna da ih se riješi. Bitka kod Hunajna je zato zadnja važna Muhamedova vojna pobjeda.