Bill Condon (rođen 22. 10., 1955.) je američki nagrađivani scenarista i reditelj.

Bill Condon
Ime po rođenjuWilliam Condon
Rođenje 22. 10., 1955.
New York, New York, SAD
Profesija scenarista, reditelj
Značajni filmovi: Dreamgirls, Chicago, Kinsey, Gods and Monsters
IMDb profil

Biografija uredi

Condon je rođen u New Yorku, gde se i školovao na Columbiji, studirajući filozofiju. Po diplomiranju počeo je da radi kao novinar. Kao scenarista najpre je radio na nisko-budžetnim filmovima Stange Behavior (1981.) i Stange Invaders (1983.). Njegov rediteljski debi je film Sister, Sister, gotička misterija sa Erocom Stoltzom i Jennifer Jason Leigh u ulogama.

Posle ovoga Condon je radio na seriji televizijskih trilera, uključujući i Murder 101 (1991) sa Pierce Brosnanom u glavnoj ulozi, za koji je dobio Edgar Award, zajedno sa svojim saradnikom.

Posle režiranja filma Candyman: Farewell to the Flesh (1995), Condon je značajno priznanje dobio za film Gods and Monsters za koji je napisao scenario i koji je režirao. Za ovaj film dobio je nagradu Oscar za najbolju adaptirani scenario. Za ovu nagradu bio je nominovan i za adaptaciju scenarija za film Chicago, 2002.

Dalje pohvale dobija za film Kinsey, koji govori o seksologu Alfredu Kinseyu. Godine 2005. dobio je Stephen F. Kolzak Award na dodeli GLAAD Media Awards. Ova nagrada se „dodeljuje lezbejkama, gejevima, biseksualnim ili transrodnim osobama u medijima za njihov izuzetan doprinos u borbi protiv homofobije.[1]“.

Godine 2005. bilo je objavljeno da Condon radi na filmskoj adaptaciji poznatog broadwayskog mjuzikla Dreamgirls, za koji je pripremio scenario i koji je režirao. Film je prikazan decembra 2006. godine, a Condon je dobio brojne nominacije za svoj rad.

Bill Condon je član Independent Feature Projects, organizacije koja podržava nezavisnu produkciju.

Condon živi sa svojim partnerom Jackom Morrisseyem.

Filmografija uredi

Režija uredi

Scenario uredi

Vidi dalje uredi

Izvori uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2008-01-15. Pristupljeno 2007-06-12. 

Vanjske veze uredi