Bikini je termin koji se koristi za ženski kupaći kostim iz dva dela. Ime je dobio po ostrvu Bikini (Tihi okean) na kome su izvođena testiranja atomske bombe 1945. godine. To je bio prvi ženski kupaći kostim iz dva dela koji je otkrivao pupak.

Bikini

Vremenom, bikini je postajao sve manji, pa je sredinom šezdesetih godina lansiran i Monokini. Dalji istorijski razvoj ovog kupaćeg kostima je evoluirao u tangu.

Povijest uredi

Iako je bikini kao dvodjelni ženski kostim, pod tim imenom, ušao u povijest mode tek sredinom 20. stoljeća, preteće tog kupaćeg kostima datiraju još iz vremena minojske civilizacije od 1600. pr. Kr. Također, odjevni predmet nalik bikiniju nosile su žene u antičkom Rimu, što je posvjedočeno na muralima i freskama iz tog vremena.[1]

Suvremeni bikini nastao je u Francuskoj po završetku Drugog svjetskog rata, 1946. godine. Modni dizajner Jacques Heim izradio je oskudni dvodjelni kupaći kostim za žene i prozvao ga Atom, najmanji kupaći kostim na svijetu. Istodobno, modni dizajner Louis Réard počeo je prodavati istovjetni proizvod na francuskoj rivijeri i u Piscine Molitor koji je prozvao bikini prema istoimenom pacifičkom otoku preuzevši naslov izumitelja tog odjevnog predmeta.

Godine 1947. bikini se počeo prodavati u SAD-u, ali je prodaja isprva bila prilično slaba. Bikini je zbog svoje oskudnosti izazivao javnu sablazan i zgražanje, a neki su američki gradovi čak zabranili njegovu uporabu. Tek je u vrijeme seksualne revolucije 60-ih, bikini široko prihvaćen i postao jedan od najpopularnijih ženskih kupaćih kostima.[2]

Prvi bikini obukla je francuskinja Micheline Bernardini.

Izvori uredi