Ovo je članak o američkom televizijskom sitkomu. Za istoimeni film, v. Bewitched (film). Za ostala značenja, v. Bewitched (razvrstavanje).

Bewitched je američki televizijski sitcom fantastične tematike koji se originalno prikazivao na ABC-u od 1964. do 1972. Glavne zvijezde su bile Elizabeth Montgomery, Dick York (1964-1969) i Dick Sargent (1969-1972).

Bewitched
Bewitched — "I, Darrin, Take This Witch, Samantha" pokazuje uvodni kadar "Bewitcheda", u boji. Riječ "Bewitched" se pojavljuje u bijelom kurzivui nasuprot panorame grada ispod zvjezdanog neba. © MCMLXVI Screen Gems, Inc. All Rights Reserved © 2000 CPT Hioldings, Inc. All Rights Reserved
Bewitched — "I, Darrin, Take This Witch, Samantha" pokazuje uvodni kadar "Bewitcheda", u boji. Riječ "Bewitched" se pojavljuje u bijelom kurzivui nasuprot panorame grada ispod zvjezdanog neba.
© MCMLXVI Screen Gems, Inc. All Rights Reserved
© 2000 CPT Hioldings, Inc. All Rights Reserved
Glavbi glumci Bewitcheda.
FormatSitcom
KreatorSol Saks
NastupajuElizabeth Montgomery
Dick York
Dick Sargent
Agnes Moorehead
David White
Erin Murphy
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj serijala8
Broj epizoda252 i 2 premontirane epizode, ukupno 254
Produkcija
Trajanje30 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje17.9. 1964. – 1.7. 1972.

TV Guide je nedavno naveo Bewitched kao 50. najbolju TV-seriju svih vremena.

Zaplet uredi

Serija (prvotno zamišljena pod naslovom The Witch of Westport) se bavila miješanim brakom vještice Samanthe Stephens (koju je tumačila Elizabeth Montgomery) te smrtnog čovjeka po imenu Darrin (koga je glumio Dick York, a u kasnijim sezonama Dick Sargent). Autori su nastojali da, kombinirajući žanr fantastike i romantične komedije, pokažu kako prava ljubav može preživjeti sva iskušenja, čak i kada je u pitanju ljubav između čovjeka i vještice.

Glavne probleme Stevensovima je pravila Samanthina majka Endora (Agnes Moorehead), koja se, kao i ostatak porodice, protivila braku te koristila svoje magične moći kako bi ga natjerala da je ostavi.

 
Obitelj Stephens

Osim bračnim parom, serija se bavila i sa širom rodbinom glavnih junaka, a kroz neke od njih se bavila i društvenim pitanjima, odnosno društvenim promjenama koje su u to vrijeme pogađale Ameriku. Tako je Endori kao životni suputnik dan Maurice (Maurice Evans), koji živi pod krinkom glumca i često javno izlazi s ženama mlađim od sebe, čime se sugeriralo da su Samanthini roditelji razvedeni.

U drugoj sezoni je uveden lik Serene, Samanthina rođake koja joj je bila identična likom, ali ne i karakterom. Ona je zdušno prihvatila kontrakulturu, odbacivši kako "square" brak Stevensovim, tako i tradicionalna pravila vještičjeg života.

Neke od epizoda su se implicitno bavile pitanjima rasizma, da bi se u kasnijim sezonama pitanje boje kože pojavljivalo i kao eksplicitni element zapleta.

Produkcija uredi

Serija je ispočetka bila više orijentirana na sadržaje koje pripadaju romantičnoj komediji, da bi se od druge sezone počeli uvoditi elementi slapsticka i sve veći broj zapleta vezanih uz magiju.

Ipak se najvažnija promjena dogodila kada je u petoj sezoni Dick York počeo patiti od bolova u leđima, izazvanih ozljedom dobivenom na snimanju ranijeg filma. Protiv bolova se borio uzimanjem analgetika od kojih je postao ovisan, a kada je jednom kolabirao na setu, postalo je jasno da više ne može tumačiti ulogu Darrina.

Montgomery i njen suprug - producent William Asher - htjeli su završiti snimanje, ali im je ABC, kojoj je Bewitched u to vrijeme bila jedna od rijetkih uspješnih serija, ponudio dodatni novac i autorska prava da nastave. Za lik Darrina je angažiran Dick Sargent.

Iako se Montgomery dobro slagala sa Sargentom, mnogi stari fanovi nisu voljeli njegovo novo, samodopadno tumačenje lika, pa je serija brzo izgubila gledanost. Asher i njegov tim pisaca su, pak, počeli reciklirati zaplete starih epizoda, pa je nakon 1972. seriji došao neumitni kraj.

Spin-offovi uredi

Bewitched film uredi

Glavni članak: Bewitched (film)

Bewitched je godine 2005. inspirirao igrani film s Nicole Kidman i Willom Ferrelom u glavnim ulogama, čiji glavni junak Jack Wyatt (Ferrell), propali holivudski glumac, nastoji spasiti karijeru glumeći Darrina u remakeu serije Bewitched i usput pronalazi pravu vješticu.

Remakeovi uredi

Indija uredi

Godine 2002. indijska podružnica Sony Entertainment Television je počela emitirati Meri Biwi Wonderful Arhivirano 2007-09-26 na Wayback Machine-u, lokalnu adaptaciju serije Bewitched.

Japan uredi

Japanska mreža TBS je zajedno s Sony Pictures Entertainment, producirala remake zvan 奥さまは魔女 (Oku-sama wa majo) Arhivirano 2009-09-25 na Wayback Machine-u (Moja supruga je vještica). Jedanaest epizoda je emitirano od 16.1. do 26.3. 2004, a dodatna posebna epizoda 21.12. 2004. Glavni lik Arisu Matsui je tumačila Ryōko Yonekura. 奥さまは魔女 (Oku-sama wa majō) je također japanski naziv za originalnu seriju.

Argentina uredi

Lokalni remake Bewitched, Hechizada se emitira u Argentini u produkciji Teleféa. Florencia Peña glumi "Samanthu".

Čile uredi

Čileanski TV kanal Mega će u suradnji s Sony Pictures Entertainment snimati vlastiti lokalni remake zvan La Hechizada.[1]

Izvori uredi

Vanjske veze uredi