Winston Bernard Coard (10. 8. 1944. -) je bivši grenadski marksistički političar i revolucionar, poznat po državnom udaru kojim je godine 1983. svrgnut tadašnji premijer Maurice Bishop.

Bernard Coard
Rođenje10. 8. 1944. (1944-08-10) (dob: 79)

S Bishopom se Coard bio sprijateljio u ranoj mladosti, kada su obojica otkrili sklonost radikalnoj ljevici. Zajedno s njim je godine 1962. osnovao Grenadsku skupštinu omladine za istinu, a nakon toga otišao studirati sociologiju i ekonomiju na Univerzitetu Brandeis gdje se priključio KP SAD. Potom je studirao političku ekonomiju na Univerzitetu Sussex gdje se priključio KP Velike Britanije. Poslije završetka studija je od 1972. predavao na karipskim univerzitetima, prije nego što se 1976. vratio na Grenadu i priključio ljevičarskoj stranci Pokret New Jewel (NJM). Kada je NJM 1979. izvršio državni udar s kojim je svrgnut premijer Eric Gairy te formirao Narodnu revolucionarnu vladu na čelu s Bishopom, Coard je postao njen potpredsjednik.

Coard se s vremenom počeo razilaziti s Bishopom, koji je nastojao da revolucionarna Grenada vodi nesvrstanu politiku, umjesto da se čvrsto veže uz Istočni blok. To je eskaliralo početkom oktobra 1983. godine kada je zajedno s većinom vodstva NJM dao ultimatum Bishopu da odstupi ili da zajedno s njim dijeli vlast. Bishop je odbio, nakon čega je stavljen u kućni pritvor. 19. oktobra su širom Grenade izbile masovne demonstracije potpore Bishopu, a prilikom čega je Bishop oslobođen iz pritvora. Međutim, samo nekoliko sati kasnije, jedinice Narodne revolucionarne armije (PRA) vjerne Coardu su razbile demonstrante, zarobile Bishopa i njegove pristaše te ih strijeljale. Istog dana je sam Coard svrgnut od strane generala Hudsona Austina koji je formirao vojnu huntu. Ona je, pak, svrgnuta kada su se šest dana kasnije na Grenadu iskrcali američki marinci. Tada je Coard zajedno sa suradnicima uhapšen.

Coard je postao jedan od optuženika na sudskom procesu zvanom Grenadskih 17, gdje je 1986. godine osuđen na smrt zbog ubistva Bishopa i drugih zločina. Godine 1991. mu je kazna preinačena u doživotni zatvor. U septembru 2004. je zatvor gdje je izdržavao kaznu pogodio uragan Ivan, ali Coard, za razliku od drugih zatvorenika, nije iskoristio priliku za bijeg, objasnivši to naknadno željom da "spere ljagu sa svog imena". Godine 2007. je britanski Tajni savjet prihvatio Coardovu žalbu temeljem koje je naloženo novo suđenje, a na kome je Coard dobio 30 godina zatvora. Coard je iz zatvora pušten 5. septembra 2009.[1]

Bernard Coard ima troje djece - Sola Coard (1971 -), Abiola Coard (1972 -) i Neto Coard (1979 -).

Reference uredi

  1. „Grenada's last 1983 rebels freed”. BBC Online. 5 September 2009. Pristupljeno 05 September 2009. 

Vanjske veze uredi