Za ostala značenja, vidi Beowulf (razvrstavanje).

Beowulf je naziv za epsku pjesmu napisanu na staroengleskom jeziku između 8. i 11. vijeka. Smatra se jednim od prvih djela engleske i jednim od najvažnijih djela rane srednjovjekovne književnosti u Evropi.

Beowulf (c.1000)

Njen glavni junak je Beowulf, lik iz nordijske mitologije. Jedino je od preživjelih staroengleskih djela, najznačajnije po opsegu (sadrži 3.183 stiha) i umjetničkoj vrijednosti (snaga ljudskih likova, detaljni opisi ratničke opreme, života, borbi, krajolikâ, grandiozni stil i složeni metrički oblici). Potječe iz osmog stoljeća, a sačuvano je u rukopisu s kraja desetog stoljeća, te je tako najstarija herojska pjesma spjevana u Europi nakon poezije klasične antike.

Priča o junaštvima nordijskog heroja Beowulfa, koji je oslobodio dvora kralja Hrothgara Danskog od terora Grendela, čudovišta u ljudskome liku. Jednostavna fabula o plemenitom kralju, junaku, isprepletena je epizodama koje nisu u izravnoj vezi s glavnom temom, ali koje ističu pojedine njene detalje. Beowulf priča o povijesti germanskih plemena ispreplićući elemente legenda, folklora i kršćanskog učenja anglosaksonske Engleske.

Iako je Beowulf po sadržaju poganski - čovjekova vječna borba protiv sila mraka i zla koje simboliziraju nadnaravna čudovišta iz narodne predaje, fatalizam u kojem je junak tragično ranjiv i smrtan - očiti su i utjecaji kršćanstva - dobra djela koja čovjeka prate iz ovog života, osiguravaju vječnost u božanskom okrilju.

Izvori uredi

Engleska književnost (Dora Maček: Staroenglesko razdoblje), Sveučilišna naklada Liber, Zagreb, 1986.


Vanjske veze uredi