Beovizija 2007.

Beovizija 2007. je bila peta po redu Beovizija, takmičarski festival zabavne muzike. Održana je u beogradskom Sava centru 7. i 8. marta 2007.

Beovizija 2007.
Datum(i) 8. mart 2007. (finale)
7. mart 2007. (polufinale)
Mesto održavanja Sava centar, Beograd
Voditelj(i) Jelena Jovičić
Boda Ninković
Reditelj Darko Kamarit
Emiter Srbija RTS
Pobednička pesma Molitva
Marija Šerifović
Na Evroviziji 1.
Način bodovanja žiri i teleglasanje (½:½)
po 12,10,8,7,...,2,1 poena
Žiri Sandra Šuša
Zafir Hadžimanov
Bebi Dol
Branimir Dimitrijević
Aleksandar Lokner
Maja Japundža-Nikolić
Glasova gledalaca 23.685 (finale)
11.511 (polufinale)
Broj pesama 20
Predizbori 1 polufinale, iz kojeg
se 10 plasira u finale
U pauzi Flamingosi
predstavnici suseda
dobitnici godišnjih nagrada
Novine polufinalno veče
gledaoci dobijaju ½ glasova
2 žirija po 3 člana
prvo nacionalno finale
20 pesama
OGAE nagrada

Pobedila je Marija Šerifović sa pesmom Molitva, koja je kao predstavnica Srbije pobedila na Pesmi Evrovizije 2007., koja je održana 10. i 12. maja u Helsinkiju.

Prvo veče Beovizije, 7. marta, bilo je polufinalno, na kojem je nastupilo 20 pesama. Deset najboljih se plasiralo u finale 8. marta, na kojem je izabran i pobednik, glasovima žirija (50%) i gledalaca putem teleglasanja (50%). Dodeljene su i godišnje nagrade Festivala za muzičko dostignuće godine u brojnim kategorijama. Festival je obeležio i skandal sa prebrojavanjem SMS glasova.

Pesme učesnice uredi

20 pesama koje su izvedene na Beoviziji 2007. odabrala je od oko 200 pristiglih radova[1] selekciona komisija. Radio-televizija Srbije, organizator Beovizije, je spisak učesnika objavila na zvaničnom mrežnom mestu 7. februara 2007. U intervjuu sa Duškom Vučinić-Lučić, zaduženom za odnose sa javnošću Beovizije, koji su dva dana ranije objavile beogradske novine ”Blic”[1], bio je dat preliminarni spisak izvođača, sa kojeg je na kraju izostala Emina Jahović, a dodata je Jelena Kovačević. Pesma koju peva Peca Jovanović bila je na ”Blicovom” spisku identifikovana jedino kao ”pesma Saša Dragića”, dok ju je prema prvom zvaničnom spisku RTS-a d 7. februara trebao pevati Nenad Jelić. Pesma Baneta i Tanje je prvobitno nosila naziv Čivava, a bilo je i nekoliko izmena u navedenom autorstvu.

Pesme i izvođači su gledaocima predstavljeni i pre samog festivala, u deset posebnih kraćih emisija koje su na nekoliko srpskih televizijskih i radio kanala emitovane radnim danima od 21. februara do 6. marta, po dve pesme u svakoj. Isečci, tekstovi i biografije izvođača su postavljeni i na zvaničnom mrežnom mestu Festivala. Redosled nastupa u polufinalu određen je žrebanjem u ”Beogradskoj hronici” 21. februara, koje su radili Duška Vučinić-Lučić, Anja Rogljić i Ognjen Amidžić (polovina “Flamingosa”, pobednika Beovizije 2006.).[2]

Pesme učesnice Beovizije 2007.[2]
R Pesma Izvođač Muzika Tekst Aranžman
1 Molitva Marija Šerifović Vladimir Graić Saša Milošević Mare
2 Nebo Slobodan Trkulja i Balkanopolis Slobodan Trkulja Nemanja Mosurović, Slobodan Trkulja, Aleksandar Sedlar Bogoev
3 Prava stvar Negativ Negativ i Milan Prokop Ivana Peters Negativ i Milan Prokop
4 Bomba Ivana Jordan Ivana Jordan Ivana Jordan i
   Zvonko Alašević
Miloš Mihajlović
5 Sama Beti Bup bend Ognjen Cvekić Staniša Banjanin Ognjen Cvekić
6 Mambo džambo srbijano Blizanci Nenad Jovanović Marina Tucaković Predrag Jovanović i Nino Ademović
7 Beli grad Aleksa Jelić Dragi Jelić Valentina Velkov Petar Jelić
8 Jablan Miki Perić Zoran Lesendrić Ramirez Zoran Lesendrić
9 Nije nam se dalo Maja Marković Miša Mijatović Dragan Brajović Miloš Mihajlović
10 Kao da je bilo juče Peca Jovanović Saša Dragić Žana Nenad Jelić
11 Voli je Mira Škorić Aleksandar Futa Radulović Marina Tucaković Miloš Mihajlović i Aleksandar Futa Radulović
12 Simpatija Bane i Tanja Bojan Vasić Marina Tucaković Bojan Vasić
13 Nudim ti srce svoje Suzana Dinić Jelena Trifunović i Dragomir Trifunović Saša Dinić
14 Ja znam da ti me ne voliš Maja Nikolić Marko Đurašević Rastko Savić Marko Đurašević
15 Zato što znam Amadeus bend Aleksandar Simić
16 Ljubav za sve I ku Aleksandar Sedlar Bogoev Nikola Demonja Jr. Aleksandar Sedlar Bogoev
17 Noćas budi moj Aleksandra Perović Dragiša Baša Dejan Abadić
18 Senjorita Jelena Kovačević Vladimir Graić Jelena Kovačević Saša Milošević Mare
18 Ruski rulet Bla bla bend Bojan Vasić Miloš Roganović "Saund plus"
20 Dobro te znam Igor Vukojević Srđan Simić Kamba Leontina Vukomanović Alek Aleksov

Večeri uredi

Osim formata sa polufinalnom i finalnom večeri, Beovizija 2007. je donela i znatno veću ulogu gledalaca. U bodovanju je učestvovao tročlani žiri, zaseban za svako veče, čija su imena radi osiguranja regularnosti saopštena tek na početku večeri i koji su celo veče do objavljivanja rezultata bili pod pratnjom[3]. Njihovi glasovi su se sabirali i taj zbir prevodio, po uobičajenoj evrovizijskoj skali u bodove 1,2,3,...,7,8,10,12. Gledaoci su imali 20 minuta za glasanje, isključivo SMS porukama i rezultati teleglasanja su se po istoj shemi pretvarali u poene od 1 do 12, i zatim sabirali sa glasovima žirija u odnosu 1:1 (na prethodnim izdanjima, publika je bila tek jedan od devet članova žirija).

Program Beovizije 2007. su vodili Boda Ninković i Jelena Jovičić, kojima je ovo bila treća godina u ovoj ulozi. Prvo veče, voditelji su dopunjavali program izvodeći ranije srpske evrovizijske hitove, a tema finalne večeri su bile poznate numere iz drugih zemalja. Voditelji nisu propustili priliku da nekoliko puta podsete publiku kako Srbija "napokon" samostalno bira predstavnika, što "daje prostora za sitne radosti" i nekoliko podmetanja na crnogorski račun. Deo scenarija bilo je i Bodino "ruganje" na račun Jeleninih nastupa ("jel' imaš ti roditelje", "možda bi ti bila potrebna frizura Britni Spirs"). Iz publike se jedno vreme čulo zviždanje (Boda: "sad će ona, pa to njoj radite"), a bilo je i uzvika "Lopovi, lopovi" kao i negodovanja kada je objašnjeno da u slučaju jedankog broja bodova prednost imaju poeni žirija.[4]

U polufinalnoj večeri je izveden mini-koncert pobednika Beovizije 2006., dvojca Flamingosi. Flamingosi su osim "Ludog letnjeg plesa" sa Luisom, koji je proglašen za hit godine, izveli i pesme LJubav, svoj stari hit Lumperaj, numeru Sve nas cure čekaju u sarajevskom rok stilu, i pesmu Poljupci. Gosti u finalu su, kao što je već postala tradicija, bili evrovizijski predstavnici svih republika nekadašnje Jugoslavije, Alenka Gotar iz Slovenije (Cvet z juga), Marija Šestić iz Bosne i Hercegovine (Rijeka bez imena), Karolina Gočeva iz Republike Makedonije (Mojot svet), kao i stari znanci beogradske publike: Dado Topić i Dragonflaj iz Hrvatske (Vjerujem u ljubav), kojima su voditelji obećali podršku srpske publike, "koja nikada nije zaobišla Hrvatsku", i Stevan Fedi iz Crne Gore (Ajde kroči). Crnogorskog predstavnika Fedija je dočekalo burno negodovanje publike[5] na koje je uzvratio pozdravljajući "posebno publiku pored malih ekrana". Fedi je pozvan na Beoviziju 2007. iako je bilo najavljeno drugačije.[6][7]

U finalnoj večeri su dodeljene i godišnje nagrade Festivala, čiji su se dobitnici predstavili po jednom pesmom. Saša Kovačević je otpevao Ruka za spas, Biljana Krstić pesmu sa svog novog albuma, Bajaga pesmu Otrov, grupa "Zana" pesmu Nije sve tako crno iz 1997.[8] za koju je Marina Tucaković dobila nagradu za tekst. Milan Đurđević iz "Nevernih beba", treću godinu zaredom laureatom jedne od nagrada Festivala, inače član srpskog žirija na skandaloznoj Evropesmi-Europjesmi 2006., izjavio je kako je "prijatnije malo nego prošle godine, moram da priznam". Aleksandra Radović je otpevala pesmu Zagrli me".

Sastav Van Gog se na nagradi zahvalio unapred snimljenom porukom koja je emitovana preko video bima, pošto su u vreme festivala svirali na koncertu u Podgorici. Sergej Ćetković je držao koncert u novosadskom Spensu, sa kojim je uspostavljena direktna video veza. Ćetkoviću je nagradu nagradu predala Sofija LJukovčan iz RTV Vojvodine, a zatim je u direktnom uključenju otpevao i jednu pesmu, "svim damama poklon za osmi mart".

Poput same Pesme Evrovizije, na kraju polufinalne večeri nisu saopšteni rezultati glasanja već samo slučajnim redosledom deset pesama koje su se plasirale u finale. Redosled njihovog nastupa u finalu određen je tako što je predsednik žirija Branimir Dimitrijević nasumično izvlačio koverte sa imenima pesama. U finalnoj večeri, gledaocima je prvo Duška Vučinić-Lučić, zadužena za odnose sa javnošću Festivala, izuzetno brzo i šturo saopštila poene dodeljene na osnovu teleglasanja publike, bez samih brojeva osvojenih glasova (vidi skandal oko SMS glasanja dole), a zatim je Sandra Šuša, predsednica žirija u finalu saopštila, opet jedino zbirne, rezultate glasanja žirija. 7 poena žirija za Slobodana Trkulju publika je propratila negodovanjem.

Festival Beovizija 2007. je bio zajednička produkcija RTS i ”MegaTON”-a. Za lascivnu scenu Beovizije 2007. bio je, kao i prethodnih godina, zadužen scenograf Goran Joksimović. Dominirali su srednjevekovni lukovi šarenih boja i veliki video bimovi, kao i interesantan luster i lučne stepenice sa balusterima. U scenografiji su korišćene i ”oživljene” digitalizovane slike dvojice srpskih akademskih slikara: 23 ulja na platnu i 20 crteža Gorana Rakića i litografije, pop-art portreti naglašenih boja Bojana Otaševića, koje je odabrala Tatjana Milosavljević, kustos Narodnog muzeja u Kragujevcu, kojima je dočaravana kamerna scena.[9].

Kamera je, međutim, često hvatala pogrešne kadrove, a mikrofoni su se veliki broj puta uključivali prerano ("idi za mnom") ili isključivali prekasno. Na ekranu je bilo evidentno da je nekolicina izvođača imala problema sa zvučnom opremom, a zbog kvara na bubici dvojac "Blizanci" je u polufinalnoj večeri ponovo izveo svoju pesmu[10] (u prvobitnom izvođenju, Nenad se uopšte nije čuo, ali se zato čuo apel "pevaj, crk'o mi mikrofon!").[4]

Obe večeri su prenošene zemaljskom i satelitskom mrežom, kao i putem videotoka preko Interneta.

Iako je OGAE Srbija, nacionalna podružnica međunarodnog kluba obožavatelja Pesme Evrovizije, pratio i ranija izdanja Beovizije, ovo je bila prva godina sa njihovim vidljivim učešćem. U Beogradu je na Beoviziji bilo i tridesetak članova OGAE iz nekoliko drugih zemalja, kojima su domaćini, Turistička organizacija Beograda i "Lasta" priredili obilazak grada.[11][12] Prisutni članovi kluba iz zemlje i inostranstva odlučili su glasanjem da Slobodan Trkulja bude prvi dobitnik novoustanovljene nagrade OGAE Srbija, kome su Miroslav Luburić i Ivana Stošić, predsednik i zadužena za odnose sa javnošću ovog kluba poklonili umetničku fotografiju "Zindan kapija" Nemanje Obradovića.[13] Nakon završetka Beovizije klub je u Sava centru organizovao i zabavu Mission: Eurovision 007.[14]

Bebi Dol, poznata srpska pevačica i član žirija u finalnoj večeri, ocenila je da su u opštem pesme na Beoviziji 2007. bile nekvalitetne, što je ocenila kao posledicu "previše svega i svačega" u prethodnim takmičenjima, zbog čega talentovani muzičari ne šalju svoje kompozicije[3]; sličan utisak prenela je i "Politika".[7]

Karte za Beoviziju 2007. nisu bile u slobodnoj prodaji i podeljene su mahom sponzorima i novinarima uz mali blok za OGAE, ali su se pred obe večeri festivala mogle kupiti kod "tapkaroša" za 500 dinara.[7]

Pobednik uredi

Glavni članak: Molitva (pesma)

Pobednička pesma Molitva je himnična snažna balada, vokalno izuzetno zahtevna, sa motivima etno muzike i koračnice. Pesmu prati hor od 50 glasova koji je na Beoviziji izvođen sa snimljene matrice, dok je na Pesmi Evrovizije Šerifovićevu pratilo pet ženskih vokala (koje su kasnije oformile sastav Bjuti kvins). Beovizijsko izvođenje je pratila čudna koreografija u stilu cirkusa. U polufinalnoj večeri, Šerifović je iznenadila publiku nastupivši u crnoj suknji, dok je u finalnoj večeri bila u svom prepoznatljivom opuštenom izdanju, roze majci Ramonsa, farmericama i ravnim cipelama.[11]

Šerifović je bila favorit za pobedu kladioničara[11], kao i evrovizijskih fanova koji se okupljaju na forumu RTS, na osnovu snimljenih izvođenja, kao i izvođenja uživo u polufinalu[15]. Marija Šerifović je bila prvi predstavnik samostalne Srbije na Pesmi Evrovizije i posle pet godišnjih izdanja prvi učesnik Beovizije koji je video evrovizijski odar.

Kada je Šerifović pozvana da primi nagradu, publika je počela sa skandiranjem "Srbija, Srbija...". Vidno potresena, Šerifović se melodramatično zahvalila, rekavši prvo: "Hvala vam puno! Nema reči, nema teksta. Želim prvo vama da se zahvalim, vi ste najbitniji."[16] Zatim se pojedinačno zahvalila svojim saradnicima, "pustite me malo..." svom menadžeru Saši Mirkoviću ("koji mene trpi... beskrajno hvala, nikada ga neću menjati"), "i onima koji ne vole ono što radi Marija Šerifović", "i onima koji o Mariji Šerifović govore da je ovo ili ono". Rekla je i da će "učiniti sve da Srbiju vrati tamo gde joj je ranije bilo mesto, gde ju je Željko Joksimović odveo pre nekoliko godina".

Šerifović je na Pesmi Evrovizije 2007. osvojila pobedu za Srbiju, sa čak 298 poena u polufinalu i 268 poena u finalnoj večeri. Pesma Evrovizije 2008. će biti održana u Beogradskoj areni.

Rezultati uredi

Konačni rezultati glasanja u polufinalnoj večeri Beovizije 2007.[17][18]
R N Pesma Izvođač Dimitrijević Lokner Japundža
Nikolić
Žiri Teleglasanje Σ
1 4 Molitva Marija Šerifović 4 10 12 26 12 2063 12 24
2 17 Nebo Slobodan Trkulja
   i Balkanopolis
12 4 16 7 1936 10 17
3 6 Bomba Ivana Jordan 6 12 8 26 10 640 5 15
4 2 Nije nam se dalo Maja Marković 5 7 6 18 8 459 4 12
5 18 Kao da je bilo juče Peca Jovanović 8 5 13 5 728 6 11
6 12 Mambo džambo srbijano Blizanci 1 1 1388 8 8
7 19 Sama Beti Bup 2 2 2 6 922 7 7
8 13 Jablan Miki Perić 7 7 14 6 283 6
9 8 Beli grad Aleksa Jelić 8 4 12 4 314 1 5
10 3 Prava stvar Negativ 10 10 2* 427 3 5
11 15 Voli je Mira Škorić 1 6 5 12 3 204 3
12 5 Simpatija Bane i Tanja 421 2 2
13 16 Nudim ti srce svoje Suzana Dinić 10 10 1* 297 1
14 14 Ja znam da ti me ne voliš Maja Nikolić 3 3 6 301
15 10 Zato što znam Amadeus bend 284
16 20 LJubav za sve I ku 3 1 4 279
17 1 Noćas budi moj Aleksandra Perović 204
18 7 Senjorita Jelena Kovačević 166
18 11 Ruski rulet Bla bla bend 166
20 9 Dobro te znam Igor Vukojević 29

Kako su Negativ i Suzana Dinić imali po 10 poena sa istim rasporedom poena, članovi žirija su njihov redosled za potrebe dodeljivanja skupnih poena od žirija održali posebno glasanje. U ovom zasebnom glasanju su za Negativ glasali Aleksandar Lokner i Maja Japundža-Nikolić, a za Suzanu Dinić Branislav Dimitrijević.

Napomena. Konačni rezultati objavljeni na RTS-ovom mrežnom mestu 12. marta 2007.[17] sadrže nekoliko evidentnih grešaka u dodeli poena na osnovu uvtrđenih glasova publike (po dve pesme su dobile 3 i 1 poen), koji su ispravljeni u gornjoj tabeli. Takođe, broj glasova publike za pesmu br. 7 nije ispravno naveden (ovde preuzet sa izvornog faks-izveštaja pod-dobavljača[18]).

Konačni rezultati glasanja u finalnoj večeri Beovizije 2007..[19][20]
R N Pesma Izvođač Šuša Hadžimanov Šarić Žiri Teleglasanje Σ
1 6 Molitva Marija Šerifović 7 12 4 23 10 5638 12 22
2 5 Nebo Slobodan Trkulja
   i Balkanopolis
5 7 10 22 7 4084 10 17
3 3 Prava stvar Negativ 12 3 12 27 12 1128 3 15
4 9 Bomba Ivana Jordan 6 10 7 23 8 2792 7 15
5 4 Sama Beti Bup 3 8 8 19 5 2164 6 11
6 8 Mambo džambo srbijano Blizanci 1 1 1 3 1 3377 8 9
7 10 Beli grad Aleksa Jelić 4 4 6 14 3 1585 5 8
8 2 Jablan Miki Perić 10 6 3 19 6 653 1 7
9 7 Nije nam se dalo Maja Marković 8 5 5 18 4 1000 2 6
10 1 Kao da je bilo juče Peca Jovanović 2 2 2 6 2 1264 4 6

Nagrade uredi

Nagrade Festivala Beovizija
Najbolji tekst Ramirez (Jablan)
Najbolji aranžman Nenad Jelić (Kao da je bilo juče)
Najbolja interpretacija Slobodan Trkulja (Nebo)
Najbolji debitant Suzana Dinić
Najbolji scenski nastup Ivana Jordan* (Bomba)
Nagrada OGAE Srbija Slobodan Trkulja (Nebo)

*Koreograf nastupa Ivane Jordan je bio Đorđe Makarević, sa kojim je Jordan primila nagradu.

Godišnje nagrade Festivala za 2006. godinu
Hit godine "Ludi letnji ples" (Flamingosi i Luis)
Otkriće godine Saša Kovačević
Etno album godine Biljana Krstić i "Bistrik"
Koncert godine Momčilo Bajagić Bajaga (koncert u Beogradskoj areni)
Nagrada "Duško Trifunović" za tekst Marina Tucaković (Nije sve tako crnoZana)
Grafička interpretacija Studio Total dizajn (vizuelni izgled Beovizije)
Rokenrol grupa Van Gog
Singl godine Neverne bebe (Da ima nas)
Pevačica godine Aleksandra Radović
Pop pevač godine Sergej Ćetković

Skandal oko SMS glasanja i optužbe uredi

Rezultati saopšteni u toku i neposredno nakon festivala, na osnovu kojih su određeni učesnici finalne večeri i pobednik takmičenja, uključivali su 1788 glasova publike u polufinalnoj[22] i 171 u finalnoj večeri[24], komične cifre za festival tako masovnog profila kakva je Beovizija. Dan nakon finalne večeri ispostaviće se da je pod-dobavljač kojeg je RTS angažovala za obradu SMS glasova uspeo da obradi upravo toliko od nekoliko desetina hiljada pristiglih glasova.

Dva sata nakon polufinalne večeri, pet izvođača koji se nisu plasirali u finalno veče—Maja Nikolić, Mira Škorić, Aleksandra Perović, Amadeus bend i Jelena Kovačević—sazivaju konferenciju za štampu i najavljuju žalbu Prvom opštinskom sudu u Beogradu protiv organizacionog odbora, kao i čelnicima Pesme Evrovizije. Nikolić je podnela i prijavu Odeljenju za privredni kriminal MUP Republike Srbije i Javnom tužilaštvu.[4][5][7] Nezadovoljni izvođači će kasnije spustiti retoriku, čestitaju i ne dovode u pitanje pobedu Marije Šerifović, ali istrajavaju na tome da "SMS glasovi nisu regularno prebrojani", ne nužno namerno u nečiju korist.[3] Maja Nikolić 9. marta kaže kako "moramo pronaći nekoga kome je smetao naš ulazak u finale", optužuje "estradnu mafiju" i spominje mogućnost da ni sam RTS nije svestan šta se dogodilo.[3]

8. marta RTS izdaje saopštenje u kojem odbacuje sve navode koje ocenjuje kao oblik pritiska, insistira na regularnosti takmičenja i kaže kako "neće dozvoliti kompromitovanje festivala "Beovizija", niti će pristati na vašarsku atmosferu", te naglašava kako će svi podaci o glasanju biti dostupni po završetku Festivala.[25] RTS je podatke o glasanju u polufinalu objavio neposredno nakon finalne večeri; rezultati finala (sa 171 SMS glasom) u pojedinostima objavljeni su dva dana kasnije, 10. marta.

Gledaoci su svoje glasove slali putem SMS poruka na posebno zakupljen telefon kod jednog od dobavljača, Telekoma Srbija i Telenora. Radije nego da bude neposredan in-korisnik (zakupac) kod dobavljača i obrađuje ove podatke, RTS je za ovaj posao angažovao pod-dobavljača, beogradsko preduzeće Fonlider. Prema rečima LJubiše Živadinovića, zamenika direktora i Zorana Gašića, glavnog programera Fonlidera, zbog "ogromnog broja glasova u kratkom periodu od 20 minuta", došlo je do "zagušenja" i server je sve poruke primio, ali "nije uspeo da obradi više nego što je obradio".[3]. (Samo) Telekom je izneo podatak da je u polufinalnoj večeri pod-dobavljaču uredno prosledio 15.150 poruka.[3] (Ova cifra je u skladu sa očekivanjem Srđana Blagojevića, stručnjaka za telekomunikacije, od oko 15.000 poruka po dobavljaču za ovakvo glasanje[26], ali nije odražena u konačnim rezultatima koje je RTS objavio 12. marta.) Fonlider je navodno bio iznenađen velikim brojem poruka i očekivao "duplo manji broj, koliko je poruka bilo 2005".

Prema podacima u Registru privrednih subjekata Republike Srbije u vreme Beovizije 2007.[27], Fonlider je jednočlano društvo sa ograničenom odgovornošću, "preduzeće za unutrašnju i spoljnu trgovinu" osnovano 1998., čija je pretežna delatnost "trgovina na veliko odećom i obućom", a registrovano je i za spoljnotrgovinski promet i za usluge u spoljnotrgovinskom prometu, mada se u jednom od njihovih oglasa iz 2005.[4] Arhivirano 2007-09-28 na Wayback Machine-u opisuje kao "prvo preduzeće u Srbiji registrovano za pružanje audio usluga". U isto vreme, Fonlider je održavao barem tri mrežna mesta pod svojim imenom [5] Arhivirano 2006-11-28 na Wayback Machine-u[6] Arhivirano 2008-12-16 na Wayback Machine-u[7], od kojih se prema prvom preduzeće bavi "uvozom i distrubicijom filtera za prostorsku i industrijsku filtraciju, trasnportnih traka i pogonskog remenja,...", drugo je pornografski sajt koji pristup slikama i filmovima prodaje pristupom preko 042 broja kao i prodavnica seksualnih pomagala, a treće je od "u fazi izrade" nekoliko dana nakon Beovizije postalo mesto na kojem Fonlider predstavlja svoje SMS i slične usluge. Ovo preduzeće upravlja nizom tzv. "premijum" telefonskih brojeva, mahom erotskih, "proročkih" i nagradnih igara[28]. Fonlider je i za ranije Beovizije obrađivao rezultate SMS glasanja.[3]

"Iznenađenje" je očigledno potrajalo i u finalnoj večeri 8. marta, a pod-dobavljač podatke nije stigao da u potpunosti obradi ni do gostovanja u televizijskoj emisiji "Oko" predveče 9. marta, u kom trenutku su bili poznati glasovi samo za dve prvoplasirane pesme.[3]

Nije saopšteno da li je RTS imao aplikaciju za praćenje pristiglih SMS u poruka u stvarnom vremenu, koju je pod-dobavljač dužan da dostavi, niti da li je kontrolisao ovaj deo procesa. Poruke koje su potvrđivale prijem glasova stizale su gledaocima satima kasnije.

10. marta, nezadovoljni autori i izvođači, članovi organizacije za zaštitu autorskog prava SOKOJ, su se okupili u prostorijama ove organizacije[26] i potpisali otvoreno pismo Radio-televiziji Srbije, kojom povlače potpise sa ugovora koje su radi nastupa na Beoviziji potpisali sa RTS. Među okupljenima su bili i Marina Tucaković (osnivač i do 2006. umetnički direktor Festivala), Aleksandar Futa Radulović, Miša Mijatović, Zoran Kiki Lesendrić, Ivana Jordan, Nikola Demonja ("I ku"), Predrag i Nenad Jovanović ("Blizanci"), i drugi. Oni su izjavili da RTS još uvek nije bio potpisao ugovore o poštovanju autorskog prava i da nije počeo sa isplatom naknada za emitovanje pesama; pobunili se (Mijatović) što u toku festivala nisu pročitani glasovi pojedinačnih članova žirija niti broj SMS glasova (u tekstu pisma, "nije uzet u obzir ukupan broj SMS glasova"), ponovili (Demonja) ranije tvrdnje o očekivanom broju glasova od prijatelja i zatražili da se glasanje poništi.

RTS je 11. marta objavio saopštenje[29], u kojem je navela da je kontrolom elektronskih spiskova uvtrđeno "da je u finale ušlo deset pesama sa najvećim brojem glasova i da je pobednička pesma imala najveći broj glasova publike i stručnog žirija". Prema saopštenju, generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić je naložio raskidanje ugovora sa Fonliderom i zatražio da se pod-dobavljač naredne godine izabere na tenderu. Organizator se takođe izvinio učesnicima i gledaocima. RTS je konačne rezultate na svom mrežnom mestu objavio 12. marta. Skup prvih deset kompozicija u polufinalu i pobednička kompozicija su prema njima isti kao prema uzorku, ali je u konačnim rezultatima bilo drugih netrivijalnih razlika u poretku takmičara. Objavljeni konačni rezultati za polufinalno veče [17] sadrže nekoliko evidentnih grešaka u dodeli poena na osnovu uvtrđenih glasova publike (po dve pesme su dobile 3 i 1 poen), koji su ispravljeni u gornjoj tabeli; osim toga, broj glasova publike za jednu od pesama nije ispravno preuzet sa izvornog faks-izveštaja pod-dobavljača[18]. RTS je istovremeno trajno uklonio privremene rezultate sa svog mrežnog mesta.

Iako je više puta najavljeno da će oni koji u SMS glasanju pogode pobedničku pesmu dobiti "vrednu nagradu" od Komercijalne banke, od toga, nakon cele ujdurme sa SMS glasovima, nije bilo ništa.

Nastup Marije Šerifović na Beoviziji 2007. pratile su brojne pojave u javnosti. Dve nedelje pre festivala, Šerifović je održala samostalni koncert u beogradskom Sava centru. Po gradovima Srbije lepljeni su plakati sa natpisom "Molitva za Mariju", bilo je izveštaja o SMS porukama koje su građani primali u vreme predviđeno za glasanje pozivajući ih da glasaju za njenu pesmu (mada je sličnih izveštaja bilo i u vezi drugih izvođača), a nekoliko dana pred Beoviziju u beogradskoj žutoj štampi se nekako pojavio i natpis da je nastup Šerifovićeve pod znakom pitanja jer je kompozitor Vladimir Graić za pesmu navodno dobio neodoljivu ponudu od neimenovanog inostranog producenta.[30]

Kompozitor Molitve, Vladimir Graić je dugogodišnji glavni i odgovorni urednik PGP-RTS[31], izdavača nosača zvuka RTS, organizatora festivala Beovizija. Graić se navodno odrekao izvesnih odgovornosti u vezi Beovizije 2007. kako bi izbegao sukob interesa.[3] Šerifović izdaje za konkurentsku kuću, Siti rekords; Maja Nikolić je pevač PGP-RTS, kojoj je Graić kum.[3]

Organizacija uredi

Organizacija:[32]

  • Muzički urednik festivala: Jelena Ilić
  • Scenograf: Goran Joksimović
  • Producent: Predrag Milutinović
  • Reditelj: Darko Kamarit
  • Zadužena za odnose sa javnošću (“PR menadžer”): Duška Vučinić-Lučić

Generalni sponzor Beovizije 2007. je bila Komercijalna banka.

Selekciona komisija:[33]

  • Anja Rogljić, urednik Beovizije,
  • Ana Milićević, muzički urednik u RTS,
  • Zoran Dašić, muzički urednik u RTS,
  • Jelena Ilić, muzički urednik Beovizije,
  • Nikoleta Dojčinović, muzički urednik Beogradskog programa,
  • Miki Stanojević, glavni i odgovornik urednik Muzičkog programa Radio Beograda,
  • Bilja Krstić, muzički urednik u Radio Beogradu.

Žiri u polufinalnoj večeri:[17]

  • Branimir Dimitrijević, televizijski reditelj, predsednik žirija
  • Aleksandar Lokner, kompozitor i instrumentalista
  • Maja Japundža-Nikolić, urednik na RTS

Žiri u finalnoj večeri:[19]

  • Sandra Šuša, glavni i odgovorni urednik zabavnog programa RTS, predsednik žirija
  • Zafir Hadžimanov, glumac i kantautor
  • Dragana Šarić (Bebi Dol), vokalni solista
  • Kontrolor glasanja: Jelena Jordović

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Izabrano 20 pesama za "Beoviziju"—I Mira Škorić u trci za "Evrosong", "Blic", 05.02.2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  2. 2,0 2,1 Određen redosled nastupa na Beoviziji 2007.[mrtav link], izveštaj o žrebanju u cilju određivanja redosleda nastupa na Beoviziji 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 Oko:Beovizija Arhivirano 2007-03-12 na Wayback Machine-u, emisija Olivere Kovačević, Radio-televizija Srbije, prvi program TV Beograd, 9. mart 2007. u 18:25. Pristupljeno 11.03.2007.
  4. 4,0 4,1 4,2 Par dana posle Beovizije... Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u, OGAE Srbija, 10. mart 2007. Pristupljeno 12.03.2007.
  5. 5,0 5,1 Marija ide u Helsinki[mrtav link], Večernje novosti, 8. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  6. Festival "Beovizija" u centru "Sava" 7. i 8. marta[mrtav link], portal nadlanu.com, arhivirana vest novinske agencije "Beta", 5. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Ništa zvučno za Finsku[mrtav link], Vladimir Đurđić, Politika, 9. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  8. Izdanja grupe "Zana" Arhivirano 2007-05-04 na Wayback Machine-u. Pristupljeno 12.03.2007.
  9. Ekskluzivno:Beovizija i njena kamerna scena?! Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u, Miroslav Luburić, OGAE Srbija, 19. februar 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  10. Izbor finalista javno, na bini, Glas javnosti, 9. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  11. 11,0 11,1 11,2 "Molitva" za Helsniki[mrtav link], Večernje novosti, 9. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  12. Turistički obilazak grada Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u, Ivana Stošić, OGAE Srbija, 10. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  13. Nagrada OGAE Srbija po prvi put na Beoviziji! Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u, Ivana Stošić, OGAE Srbija, 10. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  14. Mission: Eurovision 007—Prijatelji manifestacije Arhivirano 2007-03-14 na Wayback Machine-u, Miroslav Luburić, OGAE Srbija, 28. februar 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  15. [1] Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u[2] Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-u [3] Arhivirano 2007-09-27 na Wayback Machine-uGlasovi evrovizijskih fanova koji se okupljaju na tematskom forumu RTS, na osnovu objavljenih isečaka, snimljenih celih izvođenja, te izvođenja uživo u polufinalu. Prvo glasanje, pristupljeno 06.03.2007. Drugo i treće glasanje, pristupljeno 11.03.2007.
  16. "Molitva" za Helsinki, Glas javnosti, 9. mart 2007. Pristupljeno 12.03.2007.
  17. 17,0 17,1 17,2 17,3 Polufinale—Rezultati glasanja Arhivirano 2010-06-19 na Wayback Machine-u, konačni zvanični izveštaji sa skeniranim zapisnicima nakon potpunog prebrojavanja glasova publike, na zvaničnom mrežnom mestu RTS od 12. marta 2007. Pristupljeno 14.3.2007.
  18. 18,0 18,1 18,2 Rezultati polufinalnog glasanja 07.03.2007[mrtav link], skeniran faks-izveštaj pod-dobavljača Fonlider, d.o.o. za RTS od 10. marta 2007., na mrežno mestu RTS od 12. marta 2007. Pristupljeno 14.3.2007.
  19. 19,0 19,1 Finale—Rezultati glasanja Arhivirano 2010-06-19 na Wayback Machine-u, konačni zvanični izveštaji sa skeniranim zapisnicima nakon potpunog prebrojavanja glasova publike, na zvaničnom mrežnom mestu RTS od 12. marta 2007. Pristupljeno 14.3.2007.
  20. Rezultati finalnog glasanja 08.03.2007[mrtav link], skeniran faks-izveštaj pod-dobavljača Fonlider, d.o.o. za RTS od 10. marta 2007., na mrežno mestu RTS od 12. marta 2007. Pristupljeno 14.3.2007.
  21. Datoteka:BVZ07PrelimZbir.pdf, zbirni rezultati na osnovu prvobitnih (nepotpunih) glasova publike, na osnovu kojih je prvobitno utvrđen poredak takmičara i plasman u finale. Na zvaničnom mrežnom mestu RTS od 09.03.2007. do 12.03.2007., kada je trajno uklonjen.
  22. 22,0 22,1 Datoteka:BVZ07PrelimPublika.pdf, skenirani originalni faks-zapisnik o prvobitnim (nepotpunim) rezultatima glasanja publike, na osnovu kojih je prvobitno utvrđen poredak takmičara i plasman u finale. Na zvaničnom mrežnom mestu RTS od 09.03.2007. do 12.03.2007., kada je trajno uklonjen.
  23. Datoteka:BVZ07PrelimZbir-f.pdf, zbirni rezultati na osnovu prvobitnih (nepotpunih) glasova publike, na osnovu kojih je prvobitno utvrđen poredak takmičara i pobednik takmičenja. Na zvaničnom mrežnom mestu RTS od 10.03.2007. do 12.03.2007., kada je trajno uklonjen.
  24. 24,0 24,1 Datoteka:BVZ07PrelimPublika-f.pdf, skenirani originalni faks-zapisnik o prvobitnim (nepotpunim) rezultatima glasanja publike, na osnovu kojih je prvobitno utvrđen poredak takmičara i pobednik takmičenja. Na zvaničnom mrežnom mestu RTS od 10.03.2007. do 12.03.2007., kada je trajno uklonjen.
  25. Saopštenje za javnost[mrtav link], Radio-televizija Srbije, 8. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  26. 26,0 26,1 Nacionalni dnevnik, RTV Pink, 10. mart 2007. Raspoloživo do 16.03.2007. na http://www.nacionalnidnevnik.com/ Arhivirano 2007-03-12 na Wayback Machine-u. Pristupljeno 11.03.2007.
  27. Fonlider d.o.o.[mrtav link], Agencija za privredne registre, Republika Srbija. Pristupljeno 11.03.2007.
  28. Mesečna zarada od 42 miliona dinara, Glas javnosti, 7. septembar 2003. Pristupljeno 11.03.2007.
  29. Interna kontrola RTS: Nema oštećenih učesnika festivala[mrtav link], Radio-televizija Srbije, 11. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  30. Ostaje joj samo molitva!, Kurir, 3. mart 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  31. Biografija Sanje Graić Arhivirano 2009-07-04 na Wayback Machine-u, docenta Fakulteta za političke nauke. Pristupljeno 11.03.2007.
  32. U susret Beoviziji[mrtav link], izveštaj sa konferencije za novinare 8. februara 2007. Pristupljeno 11.03.2007.
  33. Poznati učesnici Beovizije 2007.[mrtav link], zvanično saopštenje RTS 2. februara 2007. Pristupljeno 11.03.2007.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi


Srbija na Pesmi Evrovizije
Jugovizija (od debija 1961. do raspada SFRJ 1992. sa pauzama)
Evropesma-Europjesma (srpskocrnogorsko finale; Beovizija je bila polufinale)
Beovizija (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009)
3 pa 1 za Oslo (mini-takmičenje 2010. usled finansijskih problema RTS-a)
Beosong (nakon dve godine internog odabira — 2013)