Alfred Hawthorne "Benny" Hill (21. januar 1924 – 19. april 1992) bio je engleski komičar, glumac i pjevač, najpoznatiji po nastupu u popularnoj humorističkoj seriji The Benny Hill Show.

Benny Hill

Rođen/a Alfred Hawthorne Hill
(1924-01-21)21. 1. 1924.
Southampton, Hampshire, Engleska
Umro/la 19. 4. 1992. (dob: 68)
Teddington, Širi London, Engleska
Zanimanje glumac, pjevač i komičar
Period aktivnosti 1949–1992

Biografija uredi

Benny Hill se rodio i odrastao u Southamptonu, u porodici koja je rodbinski vezana za australijsku pjevačicu Holly Vallance. Kao dječak je, na početku drugog svjetskog rata, evakuiran u Bournemouth gdje je dovršio školovanje, a nakon toga radio kao mljekar u Eastleighu, upravljač mosta, vozač i bubnjar, prije nego što je konačno započeo karijeru u show-businessu kao pomoćnik direktora kazališta. Hill je tada promijenio ime u Benny prema svom velikom uzoru - američkom komičaru Jacku Bennyju. Iskoristio je priliku da kao zabavljač počne nastupati po radničkim klubovima i masonskim večerama, a nakon čega su ga angažirali u noćnim klubovima. Tada je postao partner komičara Rega Varneya, glumivši kao "normalni" dio komičarskog dvojca.

Hill je već 1949. prvi put nastupio na televiziji u emisiji Hi, there, a nakon toga je počeo raditi na radiju. Šest godina kasnije, na BBC-ju je angažiran za humorističnu emisiju The Benny Hill Show, u kojoj će nastupati sve do 1989. godine kada je prekinuto njeno snimanje. Hill je osim te emisije nastupao i na radiju, kraće vrijeme na BBC-ju radio sitkom po imenu te nastupao u manjim ulogama u igranim filmovima od kojih je najpoznatiji Italian Job iz 1969. godine.

Iako se već do 1970. godine etablirao kao najpopularniji britanski komičar, Hill je u privatnom životu bio skroman i povučen. Nikada se nije ženio, iako je kao mladi komičar trima ženama ponudio brak i sva tri puta bio odbijen. Najveći dio slobodnog vremena je provodio u Francuskoj gdje je sve do 1980-ih uživao u relativnoj anonimnosti te mogao izlaziti u kavane a da ga ne opsjedaju novinari i obožavatelji.

Krajem 1980-ih se Hillu pogoršalo zdravstveno stanje, što je bio glavni razlog zbog koga je prekinuto snimanje njegove emisije. U februaru 1992. mu je rečeno da će morati ići na dijetu i ugraditi bajpas, što je odbio učiniti. Umro je sam u svojoj kući, na dan kada je Central Independent Television odobrila novi ugovor za njegovu emisiju. Pronađen je dva dana kasnije.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi