Bengasi je italijanski crno-bijeli ratni film snimljen 1942. u režiji Augusta Genine, poznat kao posljednji italijanski film nagrađen Mussolinijevim kupom.

Bengasi
RežijaAugusto Genina
Scenario
Uloge
MuzikaAntonio Veretti
FotografijaAldo Tonti
MontažaFernando Tropea
StudioFilm Bassoli
DistribucijaTirrenia
Datum(i) premijere
5. 9. 1942 (1942-09-05) (Venecija)
Trajanje90 min
Zemlja Italija

Radnja je bavi tada aktualnim drugim svjetskim ratom i smještena je u Bengasi, strateški lučki grad u istočnom dijelu tadašnje Italijanske Libije koja je tokom Sjevernoafričke kampanje nekoliko puta prelazio iz ruke u ruku. Protagonist, koga glumi Fosco Giachetti, je italijanski oficir koji, nakon što britanske trupe zauzmu grad, završi pod neprijateljskom vlašću zajedno sa članovima svoje porodice, ali nastoji to iskoristiti kako bi prikupio vrijedne obavještajne podatke i pomogao osovinskim trupama da zauzmu grad.

Bengasi je napravljen u propagandne svrhe, odnosno njime se domaću i međunarodnu publiku htjelo podsjetiti na nedavne spektakularne uspjehe osovinskih snaga pod Erwinom Rommelom u Sjevernoj Africi. U tu je svrhu uložen veliki novac, a u rimskim studijima Cinecitta sagrađena ogromna replika Bengasija, koja je za potrebe ratnih scena bila razorena. Film je premijerno prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je dobio Mussolinijev kup za najbolji italijanski film, a njemački Der grosse König je dobio istu nagradu u kategoriji stranog filma.

Vanjske veze uredi