Becket ou l'Honneur de Dieu

Becket ou l'Honneur de Dieu (sh. Becket ili čast Božja), poznat i po skraćenom naslovu Becket je historijska drama francuskog pisca Jeana Anouilha premijerno prikazana u Parizu 1959. godine. Radnja se događa u Engleskoj 1170. godine i prikazuje odnos kralja Henryja II i njegovog najboljeg prijatelja canterburyjskog nadbiskupa Thomasa Becketa, te kako je on eskalirao u sukob oko primata crkvene nad državnom vlašću i doveo do nasilja.

Becket ou l’Honneur de Dieu
Opće informacije
AutorJean Anouilh
Žanrhistorijska drama
Jezikfrancuski
IzdavačÉditions de la Table ronde
Informacije o premijeri
Premijera2. 10. 1959.
Théâtre Montparnasse-Gaston Baty, Pariz, Francuska
RežiserRoland Piétri
Jean Anouilh
GlumciDaniel Ivernel
Bruno Cremer
Adaptacije

Anouilh je, prema kasnijim navodima Petera O'Toolea, inspiraciju među svojim poznanicima, odnosno u ljevičarskom teatru Théâtre National Populaire gdje je izbio sukob između glumaca Gerarda Ivernela i Daniela Ivernela (od kojih će potonji glumiti Henryjev lik u pariškoj premijeri). Ideju da radnju smjesti u srednjovjekovnu Englesku je dobio nakon posjete Canterburyju. Kada je dovršio tekst, shvatio je da je jedan od korištenih izvora pogrešno navodio Becketa kao Saksonca umjesto Normana, a što je bio jedan od ključnih elemenata radnje. Umjesto da tekst prepravi, odlučio ga je ostaviti, ali je napomenu o nedostatku historijske točnosti ostavio u uvodu teksta.

Becket se usporedivao sa Murder in the Cathedral, dramom u stihovima engleskog pisca T. S. Eliota koja se bavi istim događajima. Anouilhov tekst se smatra jednostavnijim, ali također i uspješnijim. Godine 1960. je prikazan na Broadwayu gdje je postigao veliki uspjeh i, kao takav, odmah privukao pažnju hollywoodskih producenata. Četiri godine kasnije je snimljen film Becket sa Richardom Burtonom i Peterom O'Tooleom.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi