Rođeno ime: Dragana Šarić
Umetničko ime: Bebi Dol
Rođena: 2. oktobra 1962. godine
u Beogradu, SR Srbija, SFRJ
Grupa: Solo pevačica
Muzički pravac: pop
Nastupa od: 1980

Bebi Dol (Dragana Šarić, rođena 2. oktobra, 1962. u Beogradu) je poznata srpska i jugoslovenska pevačica pop muzike. Njen otac Milenko Šarić je bio džez muzičar. Živi i radi u Beogradu.

Albumi uredi

Bebi Dol je počela svoju muzičku aktivnost kasnih 1970ih u bendu „Tarkus“.

1981 se povezala sa Goranom Vejvodom i formirala kratkotrajni bend Anoda Ruž (Annoda Rouge)[1], koji nije objavio nijedan album.

Posle toga se okrenula solo karijeri, i u saradnji sa Vejvodom uskoro objavila dvostruki singl „Mustafa“ / „Na planeti uzdaha“ u produkcijskoj kući PGP RTB. Singl je imao mnogo uspeha, i pesma „Mustafa“ je proglašena pesmom godine 1981, a Bebi Dol je dobila nagradu za najbolji snimak iste godine.

Ohrabrena uspehom, počela je raditi na albumu koji se pojavio 1983 pod imenom „Ruže i krv“. Dobila je nagradu za najbolji debitantski album iste godine, a kritičari i javnost su imali odlične komentare i album se dobro prodao. Pored već velikog hita „Mustafa“, na albumu su bile i pesme „Superboj“, „Ruže i krv“ i „Lapis lazzuli“ koje su takođe postale popularne.

1991. godine je snimila pesmu „Iznad duge“, obradu popularnog klasika „Over the Rainbow“ od Džudi Garland iz filma „Čarobnjak iz Oza“.

1995. Bebi Dol je snimila svoj drugi album „Ritam srca“. Album je sadržao nekoliko novih pesama u dens ritmu, kao i pesmu „Brazil“ sa nastupa na Pesmi Evrovizije 1991. u dve varijacije, i pesmu „Slatke suze ljubavi“ iz 1988. Popularni hit sa ovog albuma je bila i pesma „Hajde da“, za koju je snimila i spot. Na ploči se našla obrada Madonine pesme „Take a Bow“, prevedena sa „Pokloni se“[1]. Album je doživeo dobar odziv u publici.

Nakon ovoga, Bebi Dol se ponovo povukla na nekoliko godina tokom kasnih 1990ih. Tek 2002. je objavila svoj treći album „Ljuta sam“. Međutim, ni publika ni kritičari nisu dobro prihvatili album, imajući dobre komentare samo za kvalitet proizvodnje. Samo dve pesme, „Krv, sreća, suze i znoj“ i „Smejem se“, su rado puštane na radiju i televiziji.

U decembru 2006 je objavila kompakt disk naslovljen sa „Čovek rado izvan sebe živi“. Album je sadržao obrade klasika poput „Help“, „Papa's Got A Brand New Bag“, „Moon River“ i „Lush Life“.

Festivali uredi

1983. godine Bebi Dol je učestvovala po prvi put na Jugoviziji, na kojem je osvojila šesto mesto pesmom „Rudi“. Muziku i tekst je napisala Bebi Dol a Goran Vejvoda je radio aranžman. Uskoro je ova pesma u dve verzije objavljena na dvostrukom singlu, skupa sa pesmom „Baby love“. Pesma „Rudi“ je doživela veliki uspeh, i na izboru pokrenutom od strane magazina „Pop Rock“ za najbolju pesmu bivše Jugoslavije je osvojila sedmo mesto.

Nakon toga, iznenađujuće s obzirom na njenu tadašnju popularnost u Jugoslaviji, Bebi Dol je provela nekoliko godina (između 1984 i 1986) u Egiptu gde je nastupala u Kairu, u elitnom hotelu Šeraton.

Godine 1986 se vratila u Jugoslaviju i osvojila glavnu nagradu na beogradskom muzičkom festivalu MESAM[1] sa pesmom „Inš-Alah“, inspirisanom orijentalnom muzikom i kulturom.

1987. godine se po drugi put takmičila na Jugoviziji sa pesmom „Zrno nežnosti“, i osvojila četvrto mesto. Naredne godine je osvojila treće mesto pesmom „Zatvori mama prozore“. Takođe je učestvovala na MESAM-u sa pesmom „Slatke suze ljubavi“ i osvojila drugo mesto 1988.

Godine 1989. Bebi Dol se ponovo takmičila na MESAM-u i osvojila treće mesto baladom „Kad sreća odlazi“. Po mišljenju žirija, ova pesma je bila najbolja pesma festivala te je osvojila specijalnu nagradu. 1990. se ponovo okušala na MESAM-u, ali je završila na desetom mestu.

Bebi Dol je konačno osvojila prvo mesto na Jugoviziji 1991. i predstavljala Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije 1991. u Rimu sa pesmom „Brazil“[2]. Međutim, osvojila je samo jedan poen, što se smatra da je bio odraz političke situacije u Jugoslaviji u to vreme, jer je ista pesma doživela veliku popularnost na domaćoj sceni, i autorsko pravo je prodato Italiji, Grčkoj i zemljama Beneluksa. Zbog velikog neuspeha, čelnici Radio-televizije Beograd su odlučili da bojkotuju Bebi Dol i odbili da snime singl za jugoslovensko tržište. Međutim, Bebi Dol je iste godine dobila poziv za nastup u San Remu, što je onemogućila teška politička situacija u Jugoslaviji u to vreme.

2003. godine je došla do polufinala na Beoviziji sa pesmom „Tvrdoglava“.

Razni podaci uredi

  • Bebi Dol je pozajmila svoj glas glumici Sonji Savić u filmu „Život je lep[3].
  • Tokom 1980ih, Bebi Dol se nekoliko puta pojavljivala kao gost na albumima drugih autora. Gostovala je na ploči Olivera Mandića „Neverne bebe“, grupe „Bulevar“ „Loš i mlad“, i na turneji Zdravka Čolića širom bivše Jugoslavije.
  • Na albumu Bajage i instruktora „Šou počinje u ponoć“ se pojavila u pesmama „Bademi i so“ (učestvuje i kao gost u spotu) i „Pesma slobode“.
  • Kao pevačica pojavila se u jednoj epizodi tv serije „Lisice“ i u jednoj epizodi serije „Bolji život“.
  • Bebi Dol je prateći vokal grupi Leb i Sol u pjesmi Femme Fatale, 1987.

Diskografija uredi

Singlovi uredi

Albumi uredi

  • Ruže i krv (1983)
  • Ritam srca (1995)
  • Ljuta sam (2002)
  • Čovek rado izvan sebe živi (2006)
  • Pokloni se (2008)

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Slobodna Jugoslavija Arhivirano 2011-04-09 na Wayback Machine-u, „Yu Rock
  2. Jugoslavija na Evroviziji, zvanično mrežno mesto Pesme Evrovizije, Evropska radiodifuzna unija.
  3. IMDB, „Dragana Šarić“

Vanjske veze uredi