Beatus od Lungerna

Beatus od Lungerna, također poznat po počasnim titulama Apostol Švicarske ili kao Beatus od Beatenberga ili Beatus od Thuna je, bio, najvjeojatnije, legendarni kršćanski redovnik i pustinjak iz 2. vijeka koji se danas slavi kao svetac. Historičari vjeruju da legenda o njegovom životu predstavlja svojevrsni amalgam legendi i priča o kasnijim istoimenim svecima kao što su Beatus iz Vendômea i Opat Beatus koji je 810. od Karla Velikog primio dozvolu da Opatijom Honau upravljajku irski redovnici.[1]

Beatus od Lungerna
Redovnik i pustinjak
"Apostol Švicarske"
Rođen/a nepoznat, Irska ili Škotska
Umro/la cca. 112, Planina Beatenberg, Švicarska
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 9. maj
Atributi Starac čita u planinskoj spilji; redovnik u borbi sa zmajem

Prema predaji, Beatus je bio sin kralja/poglavice u današnjoj Škotskoj, odnosno rodom iz današnje Irske. U mladosti ga je na području današnje Engleske Barnaba preobratio na kršćanstvo, a u samom Rimu ga je osobno Sveti Petar zaredio za svećenika, te ga zajedno s još jednim svećenikom poslao da širi kršćanstvo među Helvećanima. Njih dvojica su se prvo ulogorili kraj Argovije u Juri i preobratili niz domorodaca. Poslije je Beatus sam otišao u Thun, gdje je pronašao jednu spilju u kojoj će živjeti do kraja života. Prema legendama je u toj spilji ubio zmaja.

Beatus je nakon toga postao jedan od najomiljenijih svetaca u Švicarskoj, a hodočasnike na njegovu planinu (Beatenberg) su za vrijeme Reformacije nasilno tjerali Zwinglijevi protestanti.

Izvori uredi

  1. Rabenstein, Katherine (August 1999). „Beatus of Beatenberg (RM)”. Saints O' the Day for July 16. Arhivirano iz originala na datum 2007-02-06. Pristupljeno 07. 05. 2007. 

Vanjske veze uredi