Helen Beatrix Potter (28. jul 1866 – 22. decembar 1943) bila je engleska spisateljica, ilustratorica, mikologistkinja i konzervacionistkinja najpoznatija po popularnim knjigama za djecu čiji su likovi bile životinje kao Peter Rabbit.

Beatrix Potter
Biografske informacije
Rođenje28. jul 1866.
Kensington, London
Smrt22. 12. 1943. (dob: 77)
Near Sawrey
Obrazovanje
Zanimanjespisateljica za djecu, ilustrator
Opus
Književne vrstedječja književnost
Znamenita djela

Rođena u porodici više klase, Potter je odgojena od strane guvernante i izolirana od druge djece. Umjesto toga je imala brojne kućne ljubimce, a kroz često provođenje praznika u Škotskoj i Lake Districtu, razvila je ljubav prema krajoliku, flori i fauni, a koju je kasnije promatrala i slikala. Roditelji su joj kao mladoj djevojci priječili bavljenje intelektualnim zanimanjima, ali ju je njeno proučavanje i slikanje gljiva kasnije učinilo poznatim imenom u svijetu mikologije. U tridesetim godinama života Potter je objavila izuzetno uspješnu knjigu za djecu pod naslovom The Tale of Peter Rabbit, te se tajno zaručila za svog izdavača Normana Warnea, izazvavši svađu s roditeljima, kojima se nije sviđao zetov društveni status. Warne je, međutim, umro prije vjenčanja.

Potter je s vremenom objavila 23 knjige za djecu te, postavši financijski nezavisna od roditelja, kupila farmu u Lake Districtu te je s vremenom proširila. U četrdesetim godinama života se udala za lokalnog advokata Williama Heelisa. Počela se baviti uzgajanjem ovaca, istovremeno pišući i ilustrirajući knjige za djecu. Umrla je godine 1943, a sve vlasništvo ostavila mužu koji je, nakon svoje smrti 1945, to ostavio Nacionalnoj zadužbini kako bi se očuvala ljepota Lake Districta.

Potterine knjige se dan-danas prodaju širom svijeta na mnogim jezicima, a adaptirane su kao balet, animirani i igrani filmovi.

Djelomična bibliografija uredi

Fiktivni portreti uredi

Život Beatrix Potter je 2006. bio predmetom biografskog filma pod nazivom Miss Potter, gdje je naslovnu ulogu tumačila Renee Zellweger.

Vanjske veze uredi