Baracoa je grad i općina na Kubi, smješten u provinciji Guantánamo, nedaleko od najistočnije toške na otoku. Grad je osnovan 15. kolovoza 1511., a osnovao ga je Diego Velázquez de Cuéllar, prvi kolonijalni upravitelj na Kubi u ime španjolske krune. Sukladno tomu, Baracoa je najstarije španjolsko naselje na Kubi te ujedno i njezin prvi glavni grad, što je ujedno i osnova za njegov nadimak Ciudad Primada (srpskohrvatski: Prvi Grad).

Baracoa
GradOpćina
Zaljev Baracoa i planina El Yunque
Zaljev Baracoa i planina El Yunque
Zvanični pečat: Baracoa
Gradski grb
Nadimak: Ciudad Primada
(srpskohrvatski: "Prvi Grad")
Koordinate: 20°20′40″N 74°29′44″W / 20.34444°N 74.49556°W / 20.34444; -74.49556
Opći podaci
Država Kuba
ProvincijaGuantánamo
Historija
Osnovan15. kolovoza 1511.
OsnivačDiego Velázquez de Cuéllar
Geografija
 • Ukupna površina977 km2 (377 sq mi)
 • Nadmorska visina5
Stanovništvo
 • Ukupno81,794
Ostale informacije
Vremenska zonaEST (UTC-5)

Historija uredi

Područje današnjeg grada nekoć su nastanjivali Indijanci iz plemena Taíno. Iako su oni s vremenom istrebljeni s ostatka otoka, Baracoa je jedino mjesto gdje još uvijek ima njihovih potomaka. Kada je Kristofor Kolumbo doplovio na Kubu, došao je do mjesta koje je nazvao Porto Santo, a za koje se danas vjeruje da je upravo Baracoa.

Grad je službeno osnovan 15. kolovoza 1511. godine pod nazivom Nuestra Señora de la Asunción de Baracoa. Osnovao ga je kolonijalni upravitelj Diego Velázquez de Cuéllar, a grad je tako postao središte tadašnjeg Guvernorata Kube. Njegov izolirani položaj je omogućio cvjetanje ilegalne trgovine s Englezima i Francuzima tokom XVI. i XVII. vijeka., a dio Francuza je u XIX. vijeku pobjegao upravo u Baracou od revolucije na Haitiju.

Do Kubanske revolucije, u Baracou se moglo doći samo s mora, međutim nova cesta je izgrađena tokom 60-ih godina te slavljena kao jedno od velikih postignuća revolucije. Već je Batistin režim planirao izgraditi spomenutu cestu, no radovi nikada nisu niti započeli.

Stanovništvo uredi

Prema podacima iz 2004. godine, općina Baracoa je imala 81,794 stanovnika na površini od 977 km2. Gustoća stanovništva iznosi 83.7/km2. Sam grad, prema podacima iz 2012., ima 43,062 stanovnika.

Promet uredi

Baracoa se nalazi na istočnom kraju autoceste Carretera Central, koja spaja zapad i istok otoka, a završava u selu La Fe na zapadu otoka. Grad koristi i regionalni aerodrom Gustavo Rizo, koji se nalazi sjevernozapadno od samog mjesta. Letovi su neredoviti, ali državne linije postoje i relativno su povoljne.

Gospodarstvo uredi

Baracoa je jedno od značajnijih gospodarskih središta na Kubi te ujedno i centar proizvodnje čokolde na Kubi. Glavni proizvodi su banane, kokosi i kakao. Iako ima prilično netaknutu prirodu i lijepe lokacije, Baracoa zbog svog smještaja nije među popularnijim turističkim destinacijama, mada turizam igra značajnu ulogu u lokalnom gospodarstvu.

Baracoa je poznata i po gastronomiji, posebice jelima cucurucho i bacán.

Poznati stanovnici uredi

Vanjske poveznice uredi