The Fearless Vampire Killers, or Pardon Me, But Your Teeth Are in My Neck (sh. Neustrašivi ubice vampira ili Izvinite, ali vaši zubi su u mome vratu), u britanskoj distribuciji poznat pod naslovom Dance of the Vampires (sh. Ples vampira), a u bivšoj Jugoslaviji poznat pod naslovom Bal vampira, je britansko-američka horor filmska komedija snimljena 1967. godine u režiji Romana Polanskog.

The Fearless Vampire Killers
Dance of the Vampires
američki filmski poster koji je izradio Frank Frazetta
RežijaRoman Polanski
ProducentGene Gutowski
ScenarioRoman Polanski
Gérard Brach
NaracijaVladek Sheybal
UlogeJack MacGowran,
Roman Polanski,
Sharon Tate,
Ferdy Mayne
MuzikaKrzysztof Komeda
FotografijaDouglas Slocombe
MontažaAlastair McIntyre
StudioCadre Films
Filmways
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
13. 11. 1967 (1967-11-13) (SAD)
Trajanje108 min. (režiserska verzija)
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezikengleski

Protagonisti, koje tumače Jack MacGowran i sam Polanski, su ostarjeli profesor Abronsius i njegov pomoćnik Alfred, koje sredinom 19. vijeka lov na vampire dovede u zabačeno srednjoevropsko mjesto koje iz svog zamka terorizira lokalni vampir-aristokrat (koga glumi Ferdy Mane). Radnja prikazuje kako nastojanje da se suprotstave vampiru komplicira i to što se Alfred zagledao u lijepu gostioničarovu kćer Sarah (koju tumači Sharon Tate), a koja sama postaje vampirova žrtva.

Polanskom je Bal vampira predstavljao prvi film u boji, i prvi za koji je korištena slika u widescreen formatu 2,35:1. Također je, prema vlastitim navodima, predstavljao jedan od najosobnijih filmova, s obzirom na srednjoevropske motive, odnosno priliku da ga snimi kao svojevrsnu "bajku za odrasle", te su snijeg i zimski motivi igrali predstavljali važan dio ugođaja. U tu je svrhu kao lokacija odabran u Urtijëi, italijanskom skijalište u Dolomitima. Film se odlikovao velikom količinom crnog humora te bio jedan od prvih koji je, iako implicitno, motiv vampira povezao sa homoseksualnošću, i to kroz lik vampirovog "ženskastog" sina (koga tumači Iain Quarrier).

Publici je, međutim, daleko više pažnje izazvao za tadašnje standarde prilično eksplicitna erotika, a što se prije svega odnosilo na antologijsku scenu prilikom koje vampir napada Sarah dok se kupa u kadi. Ona je već prije same premijere iskorištena u promotivne svrhe, zahvaljujući Playboyevoj reportaži sa snimanja tokom koje je Tate pozirala gola (za razliku od filma koji "strateškim" kadriranjem skriva njenu golotinju). Sam Polanski je prilično nevoljko pristao na angažman Tate (čiju je originalno trebala preuzeti Jill St. John), izražavajući sumnju u njene glumačke sposobnosti. Na samom snimanju, gdje je na njegovo inzistiranje nosila crvenu periku, su se te sumnje pokazale djelomično opravdanima, s obzirom da je često morao ponavljati snimanje pojedinih scena; usprkos toga, njih dvoje su započeli ljubavnu vezu koja je nedugo nakon premijere okrunjena brakom. Bal vampira je nakon premijere postigao uspjeh te omogućio Polanskom da karijeru nastavi u Hollywoodu.

1997. je u Beču održana premijera mjuzikla Tanz der Vampire koji se temelji na samom filmu.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi