Automotodrom Grobnik

Automotodrom Grobnik je motociklistička staza blizu grada Rijeke, na području Grobničkog polja u severozapadnoj Hrvatskoj. Sa gradnjom je počelo 1977. a potpuno završena 1979. godine. Prva trka Gran pri trka, Velika nagrada Jadrana, je održana 17. septembra 1978. godine.

Ulaz u Automotodrom
Automotodrom

Staza zadovoljava stroge propise i zahteve FIA i FIM.

Dužina staze je 4.168 metara. Ukupno ima 15 zavoja. Razlika u visini iznosi 22 metara.

Istorijat uredi

Tokom 1977. godine, zbog sve većih brzina i sigurnosti publike, došlo je do zabrane održavalja uličnih Gran Pri trka, tako da je održavanje trke Velika nagrada Jadrana došla u pitanje. Iste godine je počelo sa gradnjom ovog automotodroma. Tokom letnjih meseci 1978. godine uz pomoć opštine Rijeka i dobrovoljne pomoći raznih institucija (između ostalih i tadašnja JNA je dala radnu snagu i mašineriju) velikim delom je Grobnička staza završena. Ovime je osigurano održavanje prve trke na Grobničkoj stazi koja je prema kalendaru trebala da se održi u septembru. Posle održane trke završni radovi su nastavljeni i Grobnička lepotica je u sadašnjem obliku završena 1979. godine.

Takmičenja uredi

Kalendarom FIM-e poslednja Grand Prik trka Svetskog prvenstva 1978. godine bila je predviđena za 17. septembar na Grobniku. To je ujedno bila i prva trka na ovoj stazi. Prvi pobednici Grobničko staze su bili Rikardo Tormo (50 cm³, Španija, Bultako), Anhel Nieto (125 cm³, Španija, Minareli) i dvostruki pobednik Greg Hansford (250 i 350 cm³, Austrija, Kavasaki), koji je postao i prvi, apsolutni rekorder staze sa 153,110 km/h.

U periodu od 1978. pa do 1990. godine odvožena je 13 moto-trka za prvenstvo sveta a poslednji put 17. juni 1990. godine. Zadnja velika međunarodna motociklističke trka, u okviru Jugoslavije, održana je 12. maja 1991. godine pod nazivom Nagrada Opatije.

Od tada automotodrom je u svakodnevnoj funkciji treninga, testiranja ili određenih manifestacija. Korišćenje automotodroma prelazi 290 dana u 2004. godini sa tendencijom povećavanja. Prisutne su skoro sve poznate marke proizvođača Mercedes, Audi, Subaru, Suzuki, Aprilia ...).

Povezano uredi

Vanjske veze uredi