Austrijska galerija Belvedere

Austrijska galerija Belvedere (njemački: Österreichische Galerie Belvedere) je veliki umjetnički muzej, smješten u kompleksu palača Belvedere u Beču.[1]

Austrijska galerija Belvedere
Pogled na palaču Gornjeg Belvedera
Osnovan 1903.[1]
Lokacija Prinz-Eugen-Straße 27, Beč  Austrija
Tip muzeja slike, skulpture, grafike, crteži
Javni prijevoz metro
Direktor Agnes Husslein-Arco
Službene stranice galerije

Historija uredi

Muzej je osnovan 1903.[1] od brojnih privatnih zbirki i smješten u reprezentativnom prostoru palača u parku Belvedere; Donji Belvedere, Gornji Belvedere i Oranžerija.

Galerija je podjeljena na tri glavne grupe: Austrijski barokni muzej, Austrijska galerija slika 19. i 20. vijeka i Austrijski muzej srednjovjekovne umjetnosti.[1] Fokus galerije su vrijedna djela austrijskih slikara Fin de Siècla i Secesije, kraja 19. i početka 20. vijeka; Gustava Klimta i Egona Schielea.

Od 1957. muzej izdaje vlastiti godišnjak Mitteilungen der österreichischen Galerie (Najave Austrijskih galerija) i priređuje specijalne izložbe koje su u fokusu austrijske i svjetske likovne scene, tako su u Austrijskim galerijama Belvedere održane velike i pomno pripremane izložbe slika Vincenta van Gogha, Paula Gauguina, Paula Cézanna, Alfonsa Muche i brojnih drugih velikih slikara.

Od 2007. galerijom rukovodi Agnes Husslein-Arco, bivša direktorica Rupertinuma iz Salzburga i Museuma der Moderne Salzburg.

Galerija slika uredi

Mali izbor djela iz Galerije Belvedere:

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Österreichische Gallery (engleski). Encyclopædia Britannica Online. Pristupljeno 29. 06. 2012. 

Vanjske veze uredi