Australijski fudbal

Australski nogomet je momčadski sport koji se igra sa 18 igrača u polju, a igra se na igralištu za kriket ili sličnom ovalnom igralištu, koje mora biti dugo 135-185 metara, a široko 110-150 metara. Igra se loptom jajastog oblika, ali je ona različita od one kojom se igra ragbi ili američki nogomet. Sličan je ragbiju, američkom nogometu i keltskom nogometu, a koristi i neke elemente iz nogometa.

Shema igrališta za australski nogomet

To je australski nacionalni sport, te je najpopularniji sport u Australiji uz kriket, ragbi ligu, ragbi uniju i nogomet. Nastao je u Melbourneu, odakle su i najpoznatiji klubovi, i gdje je australski nogomet najpopularniji. S vremenom se proširio i na ostatak Australije.

Osim u Australiji ovaj sport je popularan i u još nekim oceanijskim zemljama, dok je u ostatku svijeta malo popularan ili gotovo nepoznat, uz tek poneku nacionalnu ligu.

Povijest australskog nogometa uredi

Iako postoje zapisi da su se utakmice u gradovima igrale već od 1841., porijeklo igre je i danas tema mnogih rasprava. Ono što je sigurno jest da je prva organizirana utakmica odigrana u Melbourneu 1858. godine, a prva službena pravila napisana su 1859. godine. U početku, australski nogomet igrao se samo u saveznoj državi Viktoriji i liga se zvala VFL (Victorian football league). Tokom godina sport se proširio po cijeloj Australiji i 1989. konačno je formirana AFL (Australian football league). Trenutno se u AFL-u natječe 16 najboljih australskih klubova. Tokom sezone, klubovi se natječu unutar lige te najboljih 8 ulaze u doigravanje (playoff) za najveći događaj u AFL-u, Grand Final.

U svijetu je ovaj sport najpopularniji u Oceaniji, no igra se i u Južnoafričkoj Republici, Sjevernoj Americi, Aziji i Europi. Najveće reprezentativno natjecanje je International Cup koji se igra svake 3 godine u Melbourneu (sljedeći se održava 2011.).

U Europi, australski nogomet se počeo igrati u 1990-ima, a prve lige (i danas najjače) razvile su se u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva, Danskoj i Irskoj. U početku se, zbog nedostatka adekvatnih terena, igralo s 9 igrača u ekipi, na nogometnom terenu. Danas, osnivanjem EAFE (European Australian Football Association) igra se prema izvornim pravilima, na ovalnom terenu. Najveće natjecanje u Europi jest European Championship i EU Cup. European Championship debitira 2010. godine u Kopenhagenu i Malmou i održava se svake 3 godine. EU Cup je kup-natjecanje koje se održava svake godine i igra se po prilagođenim europskim pravilima (9 igrača u ekipi). 2009. godine Hrvatska je imala čast biti domaćin EU Cupa u gradu Samoboru.

Natjecanja u australskom nogometu uredi

Vanjske veze uredi