Australijska laburistička partija

Australska laburistička partija (engleski: Australian Labor Party, ALP) je politička stranka lijevog centra koja djeluje u Australiji.

Osnovana je godine 1891. od strane tradicionalno jakog sindikalnog pokreta u Australiji. Predstavlja najstariju političku stranku u Australiji i jedinu koja je sudjelovala na svim parlamentarnim izborima otkako je Australija godine 1901. stekla nezavisnost.

Iako se nominalno zalagala za socijalizam a od 1950. bila članica Socijalističke Internacionale, ALP je bila zagovornik rasističke politike Bijele Australije kojom se priječio ulazak ne-evropskih imigranata u Australiju. Ta je platforma napuštena 1967. godine i otada se ALP postupno zalaže za multikulturalizam. Ekonomska platforma ALP se od 1970-ih počela pokretati prema centru odnosno prema kapitalističkoj tržišnoj privredi.

ALP je od 1983. do 1996. bila na vlasti, a otada u opoziciji. U novembru 2007. je pod vodstvom Kevina Rudda pobijedila na federalnim parlamentarnim izborima. Od 2002. godine ALP vodi sve australske federalne države.

Vanjske veze uredi