Audie Leon Murphy (20. jun 1925 - 28. maj 1971) bio je američki glumac i pjevač, najpoznatiji po svojoj službi u američkoj vojsci u Drugom svjetskom ratu tokom koje se istakao nizom herojskih podviga, i zahvaljujući kojima je postao najodlikovaniji pripadnik američkih oružanih snaga tokom cijelog sukoba.

Audie Murphy
Audie Murphy u svečanoj uniformi Vojske SAD
Audie Murphy u svečanoj uniformi Vojske SAD
Audie Murphy u svečanoj uniformi Vojske SAD
Karijera
Čin
Važnije bitke
  • Drugi svjetski rat
Rod vojske

Murphy je odrastao u siromašnoj porodici teksaških zakupaca zemlje. U dobi od 11 godina je nakon smrti roditelja kao najstarije dijete bio prisiljen napustiti školu kako bi radom na polju prehranjivao ostatak porodice; hranu je nabavljao i lovom na divlje životinje, te je tako stekao vrijedna streljačka iskustva koja će koristiti u vojsci. Godine 1942. se prijavio u Vojsku iako je imao tek 16 godina; kako bi ga regrutirali, falsificirao je podatke o datumu rođenja. Murphy je potom sudjelovao u invaziji Sicilije, Italije, bitci za Anzio, oslobođenju Rima, a potom i u borbama u Francuskoj, prije nego što je rat završio u Njemačkoj. Njegov najpoznatiji podvig se zbio 26. januara 1945. godine kada je Murphy sam samcat, naoružan teškim mitraljezom M2 odbio napad cijele njemačke satnije, nanijevši neprijatelju gubitke od 50 mrtvih i ranjenih. Murphy je tokom rata nekoliko puta bio ranjen, a rat je završio sa činom poručnika.

Iako je slavljen kao heroj, Murphyju je nedostajalo formalno obrazovanje, ali i interes, da nastavi karijeru u vojsci. Umjesto toga se odlučio svoju slavu unovčiti u industriji zabave, velikim dijelom uz pomoć svoje djevojke i buduće prve supruge, glumice Wande Hendrix. Njegove najpoznatije uloge su bile u filmovima Crvena značka za hrabrost i Mirni Amerikanac, a u filmu To Hell and Back je tumačio samog sebe. Na Murphyjev civilni život je velikim dijelom uticao posttraumatski stresni poremećaj, zbog koga je propao brak sa Hendrixovom, a o kome je kasnije otvoreno govorio, nastojeći ukazati na probleme svojih drugova i drugih vojnih veterana. Godine 1951. oženio je stjuardesu Pamelu Archer sa kojom će imati dva sina. Poginuo je u zrakoplovnoj nesreći.

Švedski havy metal bend "Sabaton" je 2014. godine na svom albumu "Heroes" snimio pesmu u njegovu čast pod nazivom, kao što i pretpostavljate, "To hell and back".

Vanjske veze uredi