Atrij ili atrijum (od latinske reči atrium) u arhitekturi uglavnom označava:

Atrijum sa mozaikom u Peli, Grčka

Atrij je centralni otvoren prostor između zgrada, centralno dvorište u antičkoj, a u ranohrišćanskoj arhitekutri pravougaono, kvadratno dvorište iz kojeg se ulazilo u narteks. Tremovi su bili postavljeni oko otvorenog prostora sa zapadne, severne i južne strane. U sredini atrijuma nalazila se česma ili bunar (kantharus).[2]

Atrij u rimsko doba uredi

 
Rimski atrij

Atrij (atrium) je naziv unutarnjeg dvorišta, u kome se u staroitalskim kućama tradicionalno nalazi ognjište.[3] Atrium može biti predvorje sa stupovima u javnim zgradama, predsoblje u starorimskoj kući ili prednji dio hrama. atrij je bila središnja nenatkrivena prostorija staroitalskog doma, poznata još kod Etruščana. U starim rimskim kućama tu je bilo smješteno ognjište, kućni žrtvenik i likovi predaka (imagines). Četverostrano rubno konzolno krovište povrh oboda atrija okružuje otvor koji služi za odvod dima. Oborine što padaju kroz compluvium, krovni otvor čije su plohe nagnute prema unutra, sabiru se u bazenu ispod njega, odnosno, u impluviumu. U kasnijem razdoblju on biva okružen trijemovima sa stupovljem, te služi kao prostorija za primanje.

U kršćanskom razdoblju atrij je predstavljao peristilno dvorište ispred bazilike, najčešće sa fontanom u sredini, te je služio kao okupljalište za prijelaz iz ulice u crkveni prostor. Postoji nekoliko tipova antičkih kuća s atrijem koji se razlikuju po svojoj krovnoj konstrukciji: tuksički čije stropne grede slobodno premošćuju prostor, tetrastilni čija četiri stupa podupiru gredu oko otvora trijema, te korintski koji ima više potporanja.

Moderni atrij uredi

 
Atrij od 42 kata u Miamiju, SAD

U modernoj arhitekturi, atrij je veliki otvoreni prostor, često vrlo visok i sa ostakljenim krovom ili s velikim prozorima, često se nalaze unutar zgrade i obično se nalazi odmah iznad glavnog ulaza vrata. Atriji su popularni kod tvrtki jer daju zgradi "osjećaj prostora i svjetlosti".

Najviši atrij na svijetu visok 180 metara nalazi se u Dubaiskom hotelu Burj Al Arab.

Luxor Hotel u Las Vegasu, ima površinom najveći atrij na svijetu veličine 820.000 m³.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Hrvatski jezični portal
  2. Đ. Bošković (1962.) Arhitektura srednjeg veka, Narodna knjiga, Beograd
  3. enciklopedija.lzmk.hr

Literatura uredi

  • Aleksandar Durman: Stotinu hrvatskih arheoloških nalazišta, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, 2006.