Atlantic (film)

film

Atlantic je britanski film katastrofe snimljen 1929. godine u režiji Ewalda Andrea Duponta, koji je predstavljao drugu od nekoliko verzija tzv. "višejezičnog filma" inspiriranog potapanjem broda RMS Titanic.

Atlantic
RežijaEwald André Dupont
ScenarioVictor Kendall
PredložakThe Berg; autor:
Ernest Raymond
UlogeFranklin Dyall
Madeleine Carroll
MuzikaJohn Reynders
FotografijaCharles Rosher
StudioBritish International Pictures
DistribucijaBritish International Pictures
Datum(i) premijere
15. 11. 1929 (1929-11-15)
Trajanje90 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Film je producirala britanska tvrtka British International Pictures koja se, slično kao i mnogi drugi filmski studiji, sa nedavnim uvođenjem zvučne tehnologije suočila s problemom novonastalih jezičnih barijera; prije nego što se uvela praksa sinkronizacije i titlovanja, rješenje se pronašlo da se istovremeno snima nekoliko zvučnih filmova za različita tržišta. Atlantic je tako sniman u londonskim studijama zajedno sa još dva filma - Atlanticom namijenjenim njemačkom govornom području te nijemom verzijom za sva ostala.

Radnja filma nastoji rekonstruirati sve najvažnije događaje vezane uz posljednje putovanje i potapanje Titanica, ali su zato određeni detalji - uključujući ime samog broda - promijenjeni, najviše zbog straha da bi tvrtka White Star Line, vlasnik Titanica, producente mogla tužiti za narušavanje ugleda. Promjena imena u Atlantic se u tom smislu također pokazala pogrešnim potezom, s obzirom da je RMS Atlantic, putnički brod potopljen 1873. godine s katastrofalnim gubitkom ljudskih života, također bio u vlasništvu White Star Linea.

Usprkos toga, Atlantic je postigao uspjeh, a Dupont je sljedeće godine snimio verziju za francusko govorno područje pod naslovom Atlantis.

Uloge uredi

Izvori uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi