Aspelta je bio vladar kraljevstva Kuš (cca. 600 - 580. pne.) O njemu se zna više od ostalih vladara Kuša, jer je iza sebe ostavio niz stela sa zapisima o svojoj vladavini. Bio je sin kralja Senkamanisken i mlađi brat Anlamanija, čija mu je vladavina prethodila.

Statua Aspelte

Prema zapisima je Aspeltu za kralja izabrao odbor od dvadeset četiri najvažnija plemića i vojna časnika. Potom je otišao u Napatu - prijestolnicu države - kako bi tamo izbor "potvrdili bogovi", odnosno bio okrunjen. Sljedeći zapis govori kako je Aspelta dao pogubiti niz svećenika, najvjerojatnije zbog zavjere za njegovo svrgavanje.

Najvažniji događaj Aspeltine vladavine se zbio 592. pne. kada je Kuš napala Drevni Egipat|egipatska vojska pod faraonom Psametihom II. [1] Pretpostavlja se da je povod bilo jačanje Nubije/Kuša pod vladavinom Anlamanija, odnosno strah da bi Nubijci mogli prodrijeti u Egipat i uspostaviti svoju dinastiju, kao u doba Aspeltinog pretka Taharke. U svakom slučaju, Napata je napadnuta, osvojena i opljačkana.

Vjeruje se da je zbog toga Aspelta odlučio prijestolnicu premjestiti na jug, u mnogo sigurniji grad [Meroe]].

Aspeltina grobnica se nalazi u Nuriju i predstavlja drugu po veličini građevinu u tom komplesku.[2] Grobnicu je godine 1916. iskopao George A. Reisner, a većina pronađenih artefakata se danas nalazi u Bostonskom muzeju lijepih umjetnostu. Reisner je otkopao i Aspeltinu palaču godine 1920.

Izvori uredi

  1. The New Encyclopaedia Brittanica: Micropaedia, Vol.8, 15th edition, 2003. p.817
  2. „Aspelta”. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-03. Pristupljeno 2008-08-08. 

Vanjske veze uredi

Preceded by:
Anlamani

Vladari Kuša

Succeeded by:
Aramatle-qo