Arzawa je bilo ime oblasti ili kraljevstva u zapadnoj Anadoliji, koje je kasnije u post-hetitskom dobu dobilo ime Lidija (asirski: Luddu, grčki: Λυδία). Bila je zapadni susjed, a ponekad i vazal Hetita, te vjerojatno graničila s ligom Assuwa na sjeveru. Glavni grad je, prema hetitskim izvorima, bio Apasa (ili Abasa), što može korespondirati s kasnijom lidijskom prijestolnicom Efezom.

Jezik koji se govorio u Arzawi u Brončanom i ranom Željeznom dobu je bio luvijski, dio anadolijske grane indoevropske porodice. U najstarijim tekstovima, npr. Hetitskom zakonu, oblast Arzawa, zajedno s Kizzuwatnom, se zvala Luwia.

Vrhunac kraljevstva je bio u 15. i 14. vijeku pne. Hetiti su tada oslabili, a Arzawa je bila egipatski saveznik, o čemu svjedoče Pisma iz Amarne. Hetitski kraljevi Suppiluliuma I i Mursili II su, međutim, uspjeli poraziti Arzawu i podijeliti je na vazalna kraljevstva Mira, Seha i Hanballa. Nezavisne "neo-hetitske" države su tamo nastale nakon kolapsa Hetitskog Carstva u 12. vijeku pne.

Kraljevi Arzawe u 14. vijeku pne. uredi

V. također uredi

Izvori uredi

  • Melchert, H. Craig (ed.) (2003). The Luwians. Leiden: Brill

Vanjske veze uredi