Artur da Costa e Silva

Artur da Costa e Silva (Taquari, 3. listopada 1899.Rio de Janeiro, 17. prosinca 1969.) je bio brazilski general i političar koji je služio kao 27. predsjednik Brazila u periodu vojne diktature.

Artur da Costa e Silva
Artur da Costa e Silva

Mandat
15. ožujka 1967. – 31. kolovoza 1969.
Potpredsjednik   Pedro Aleixo
Prethodnik Humberto Castelo Branco
Nasljednik Vojna hunta

Rođenje 3. listopada 1899.
Brazil Taquari, Brazil
Smrt 17. prosinca 1969.
Brazil Rio de Janeiro, Brazil
Politička stranka ARENA
Supružnik Barbosa Costa e Silva
Zanimanje general, političar

Vojno obrazovanje započeo je u Porto Alegreu, a 1918. godine upisao je vojnu školu u Rio de Janeiru. Godine 1952. postaje general, a kasnije je dobio i čin maršala te služio kao ministar rata u kabinetu predsjednika Humberta Castela Branca. Bio je glavni zaslužan za smirivanje situacije i izbjegavanje novog puča sredinom 60-ih godina. Kada je Castelo Branco 1967. otišao s mjesta predsjednika, naslijedio ga je upravo da Costa e Silva.

Njegov kabinet započeo je najopresivniju fazu vojne diktature koja se posebno prelomila preko komunista, a koju je nastavio i proširio njegov nasljednik Emílio Garrastazu Médici.

Isto tako, da Costa e Silva je zaslužan za donošenje kontroverznog Ustavnog zakona br. 5. Taj je zakon omogućio predsjedniku raspuštanje Kongresa, skidanje ovlasti političarima te institucionaliziranje represivne politike prema ljevičarima. Donošenje dekreta bila je reakcija na masovni prosvjed koji je izbio nakon smrti studenta Edsona Luísa de Lime Souta u sukobu s policijom 1968. godine. Otpor protiv njegove vlasti jačao je i doveo je do nekoliko terorističkih napada, od kojih se najznačajniji desio 26. lipnja 1969. godine u São Paulu. Vlast je na ovo reagirala zaoštravanjem represivnih mjera.

Nakon što je da Costa e Silva dobio cerebralnu trombozu, dana 31. kolovoza 1969. je lišen predsjedničkih dužnosti. Iako ga je trebao zamijeniti Pedro Aleixo, vojska je preuzela stvari u svoje ruke i formirala tročlanu vojnu huntu koja je ubrzo predala vlast Emíliju Garrastazuu Médiciju. Da Costa e Silva je umro 17. prosinca 1969. iste godine od posljedica srčanog udara.