Arnulf (umro 14. jula 937.), zvani Loši (nem. der Schlimme) ili Zli (nem. der Böse), bio je vojvoda od Bavarske od 907. do svoje smrti. Bio je član dinastije Luitpolding.

Mladost uredi

Arnulf je bio sin Margravea Luitpolda, vojvode od Bavarske i Kunigunde, kćerke Bertolda I, grof-palatina od Švabije. Posle smrti njegova oca u bici kod Brezalauspurka 907., nasledio ga je kao vladar bavarskih poseda u okolini Regensburga.

Kasnije godine uredi

Opsednut povremenim upadima Mađara i očajan u pokušaju da poveća sredstva za finansiranje odbrane, Arnulf je povećao svoju moć zaplenom crkvenog zemljišta i dobara, zbog čega je zaradio nadimak "Loši". On je obnovio plemensko vojvodstvo Bavarsku i, konačno, pregovarao o primirju sa Mađarima koji su odonda masovno prolazili kroz Bavarsku tokom njihovih upada na ostale nemačke teritorije.

Arnulf se snažno odupro kralju Konradu I, koga je podržao tokom njegovog izbora i koji je 913. oženio njegovu majku Kunigundu. U Konradovom konfliktu sa Erhangerom i Burhardom II od Švabije on je podupirao svoje švabijske rođake i posle izazvao Konradovog naslednika, Henrika I Ptičara od Saksonije. Prema Annales Iuvavenses, iz 920., Baiuarii sponte se reddiderunt Arnolfo duci et regnare ei fecerunt in regno teutonicorum: Bavarci, sa nekim ostalim Istočnim Francima, su izabrali Arnulfa za kralja nasuprot Henriku (zapravo 919.). Arnulfova "vladavina" je bila kratkovečna. Henrik ga je porazio u dva pohoda 921., potvrdivši svoj suverenitet nad Bavarskom zauzvrat za Arnulfovo odricanje svih svojih kraljevskih titula.

Arnulf je umro u Regensburgu 937. i sahranjen je u opatiji Svetog Emerama.

Brak uredi

Mnogi veruju da je Arnulf oženio Judit od Friulija, kćerku grofa Eberharda od Friulija i Gizele od Verone. Datumi se, ipak, ne poklapaju. Judit od Friulija je umrla oko 881. Prema tome bi venčanje bilo između dečaka (ili bar mladog) Arnulfa i starije Judit, koja bi trebala roditi nekoliko dece 23 godine ili više posle njene smrti. Verovatnije, prema tome, da je oženio Judit od Zulihgaua (rođena oko 888.), kćerku Eberharda od Zulihgaua.

Arnulfova kćerka Judit se udala za Henrika I od Bavarske, brata Otona I, Svetog Rimskog cara.

Prethodnik:
Luitpold
Vojvoda Bavarske
(907937)
Nasljednik:
Eberhard
Prethodnik:
nema
Antikralj
(919921)
Nasljednik:
Rudolf Rajnfeld