Arkham (engleski izgovor: /ˈɑːrkəm/) je fiktivni gradić smješten u saveznoj državi Massachusetts, čiji je tvorad američki pisac H. P. Lovecraft. "Prokleto i opsjednuto mjesto", Arkham je mračni gradić koji čini integralni dio fiktivne Lovecraftove zemlje te se, kao takav, pojavljuje u mnogim pričama u sklopu Cthulhu mitova. Uz Dunwich i Innsmouth, Arkham je najvažnija lokacija u sklopu Lovecraftovog fiktivnog univerzuma.

Ručno nacrtana mapa Arkhama što ju je izradio H. P. Lovecraft.

Arkham u Lovecraftovim pričama uredi

"The Thing on the Doorstep"[1]

Ono što je stajalo u pozadini naše zajedničke ljubavi prema sjenkama i čudima bio je, bez
ikakve sumnje, prastari, raspadajući i suptilno zastrašujući grad u kojemu živimo – uklet
magijom, opsjedan legendama, Arkham, čiji zbijeni, ulegnuti mansardni krovovi i ispucane
georgijanske balustrade mrko promišljaju vijekovima pored mračnog šaputanja rijeke Miskatonic.

—H. P. Lovecraft

Arkham, jedna od centralnih lokacija u Cthulhu mitovima, prvi put je spomenut u priči "The Picture in the House" (1920.), koja također prvi puta spominje rijeku Miskatonic. Njegova točna lokacija u Massachusettsu nije precizirana, međutim vjerojano se nalazi nedaleko od Innsmoutha i Dunwicha; s druge strane, postoji mogućnost da je Arkham smješten u stvarnom okrugu Essex, što potvrđuju i neka suvremena mapiranja Lovecraftove zemlje.[2] Pretpostavlja se kako je inspiracija za Arkham bio stvarni Salem, MA, grad poznat po svojim pričama o okultnoj prošlosti.[3]

Arkham je poznat po svojim mansadrnim krovovima, ali i mračnim legendama koje se vezuju uz njegovu prošlost; posebice znakovite su priče o nestancima djece (koja su vjerojatno ubijana u obrednim žrtvovanjima) i drugim "zlodjelima", što je postala svakodnevnica siromašnijih stanovnika grada. Kako je otkriveno u priči "Herbert West—Reanimator", grad je 1905. godine izgubio dobar dio stanovnika zbog masovnih slučajeva trbušnog tifusa.

Najznačajnija lokacija u Arkhamu je Univerzitet Miskatonic, koji se često spominje i/ili pojavljuje u Lovecraftovim djelima. Univerzitet je poznat po svom proučavanju okultnog te je u tom svojstvu financirao istraživačke ekspedicije u novelama At the Mountains of Madness (1936.) i The Shadow Out of Time (1936.); Walter Gilman, iz priče "The Dreams in the Witch House" (1933.), pohađa nastavu na Univerzitetu. Ostale značajne institucije u gradu su Historijsko društvo Arkhama te Arkhamski sanatorij, koji se spominje u priči "The Thing on the Doorstep".

Glavne gradske novine su Arkham Advertiser, koje se čitaju čak i u Dunwichu; ranije novine, iz 1880-ih godina, bile su Arkham Gazette.

Popularna kultura i utjecaj uredi

Utjecaj Arkhama, posebno od svih mjesta u Lovecraftovoj zemlji, bio je izrazit, kako na druge autore, tako i na kasniju pop-kulturu. Neke od referenci na Lovecraftov grad u kasnijoj pop-kulturi su:

Povezano uredi

Reference uredi

  1. Lovecraft, Howard P. (1999) [1933. "The Thing on the Doorstep". In S. T. Joshi and Peter Cannon (eds.). More Annotated Lovecraft (1st ed.).]. New York City, NY: Dell. 1999 [1933]. ISBN 0-440-50875-4. 
  2. Stvarna lokacija Arkhama je predmet rasprave. Will Murray smješta Arkham u centralni Massachusetts i sugerira da je temeljen na malom selu Oakhamu. Robert D. Marten odbacuje ovu tvrdnju i poistovjećuje Arkham sa Salemom, vjerujući da je Arkham dobio ime po naselju Arkwright, Rhode Island (danas dio Fiskvillea). Lovecraft je osobno, u pismu F. Leeju Baldwinu od 29. travnja 1934., napisao "[moja] generalna vizija Arkhama je ona grada poput Salema po pitanju atmosfere [i] stila kuća, ali više brdovitog [i] i s koledžom (kojeg u Salemu [nema]) ... Sam grad [i] imaginarnu [rijeku] Miskatonic smještam negdje sjeverno od Salema - možda blizu Manchestera". (Joshi & Schultz, str. 6–7.)
  3. August Derleth je u svojim tekstovima naveo: "Arkham ... je bio Lovecraftov osobni, dobro poznati i naširoko korišteni naziv za legendama opsjednuti Salem, Massachusetts, kako se pojavljivao u njegovoj fikciji". (Cf. "About Arkham House" web site.)
  4. „The Atrocity Archives”. Google Books. Pristupljeno March 3, 2015. 
  5. „The Jennifer Morgue”. Google Books. Pristupljeno December 20, 2015. 
  6. „The Real Ghostbusters (a Titles & Air Dates Guide)”. Episode Guides. Arhivirano iz originala na datum November 19, 2015. Pristupljeno November 18, 2015. 
  7. Voger, Mark; Voglesong, Kathy (2006). The Dark Age: Grim, Great & Gimmicky Post-Modern Comics. TwoMorrows Publishing. str. 5. ISBN 1-893905-53-5. 
  8. O'Neil, Dennis (2008). Batman Unauthorized: Vigilantes, Jokers, and Heroes in Gotham City. BenBella Books. str. 111. ISBN 1-933771-30-5. 
  9. Brudvig, Eric (August 13, 2008). „Batman: Arkham Asylum Announced”. IGN. Pristupljeno June 29, 2013. 
  10. [1]
  11. https://www.youtube.com/watch?v=JnB-gYeRT7U

Literatura uredi

Vanjske veze uredi