Arhidam II (grč. Ἀρχίδαμος) bio je spartanski kralj iz dinastije Euripontida, koji je vladao od oko 469. pne. do 427. pne.. Njegov otac Zeuksidam, sin kralja Leotihide, umro je pre svoga oca, nakon što je dobio sina Arhidama.

Nakon Zeuksidamove smrti Leotihida se ponovo oženio, i to Euridamom, Menijevom sestrom i Dijaktorida. S njom nije imao muških potomaka, već samo kćerku Lampitu, koju je udao za svog unuka Arhidama. Arhidam je stupio na presto nakon što je njegov deda Leotihida bio svrgnut i izgnan zbog optužbe za mito.

Arhidam je bio jedan od spartanskih kraljeva koji su vladali u periodu prvog peloponeskog rata i prve faze velikog peloponeskog rata, koja je po njemu i nazvana Arhidamovim ratom. Prema jednoj antičkoj priči, na koju se ipak mora gledati sa sumnjom, Arhidamova prisebnost spasila je Spartu katastrofe nakon velikog zemljotresa koji ju je pogodio 464. pne.

Tokom pregovora koji su prethodili peloponeskom ratu Arhidam je učinio sve što je mogao da bi sprečio, ili bar odložio, neizbežni rat, ali ga je nadglasala grupacija koja se zalagala za rat. Na čelu snaga Peloponeskog saveza upadao je u Atiku u leto 431. pne., 430. pne. i 428. pne., a 429. pne. predvodio je vojne operacije protiv Plateje. Umro je verovatno 427. pne., a svakako pre leta 426. pne., kada se na njegovom prestolu već nalazio njegov sin Agis II.

Vanjske veze uredi

Prethodi:
Leotihida
Euripontidski kralj Sparte
469. pne.427. pne.
Slijedi:
Agis II