Anton Korošec (Biserjane, Sveti Jurij ob Ščavnici, 12. avgust 1872. - Beograd, 14. novembar 1940.), slovenski političar i teolog, vođa Slovenske ljudske stranke.

Anton Korošec
Anton Korošec

Anton Korošec

Biografija
Datum rođenja 12. maj 1872.
Mesto rođenja Biserjan (Austrougarska)
Datum smrti 14. decembar 1940.
Mesto smrti Beograd (Kraljevina Jugoslavija)
Politička partija Slovenska ljudska stranka
Profesija političar, teolog

Životopis uredi

Gimnaziju je pohađao u Ptuju i Mariboru. Studirao je teologiju, a rukopoložen je kao sveštenik 1895. Studije je završio doktoratom iz teologije na Univerzitetu u Gracu 1905.

Godine 1907. izabran je kao zastupnik Slovenske ljudske stranke, a 30. svibnja 1917. godine postaje predsjednik Jugoslavenskoga kluba u bečkom parlamentu. Na dan 30. svibnja 1917. Korošec je s nekoliko svojih kolega izdao deklaraciju kojom je pozvao na ujedinjenje "sve zemlje u Monarhiji koje nastavaju Slovenci, Hrvati i Srbi".[1]

U kolovozu 1918. godine, kad je Austro-Ugarska iz dana u dan doživljavala poraze u ratu, Korošec je okupio ponovo oko sebe političare, koji su potpuno odbacili ideju o vrhovništvu Austro-Ugarske i osnovali "Narodno vijeće" radi "ujedinjenja jugoslavenskog naroda u nezavisnu državu". U listopadu je u Zagrebu održan sastanak "Narodnog vijeća". Na dan 29. listopada Hrvatski sabor službeno je dokinuo vladavinu Habsburgovaca u Hrvatskoj i prenio vlast na Narodno vijeće, te ujedno proglasio novu nezavisnu državu Slovenaca, Hrvata i Srba.[1]

Predsjednikom Narodnog vijeća Države Slovenaca, Hrvata i Srba postaje 29. listopada 1918. godine, a nakon njezinog ujedinjenja s Kraljevinom Srbijom, postaje potpredsjednik prve vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izvori uredi