Antioh VII Sidet

Antioh VII Euerget (? - 129. pne.), poznat po nadimku Sidet (od Side), bio je vladar Seleukidskog Carstva u periodu od 138. do 129. pne. Poznat je kao posljednji seleukidski vladar pod čijom vlašću se ta država mogla smatrati velikom silom.

Zlatnik s likom Antioha VII

Bio je brat kralja Demetrija II, a na prijestolje je došao 138. pne. nakon što je Demetrije na pohodu zarobljen od Parta. Na početku vladavine je porazio suparničkog kralja Diodota Trifona. Potom se oženio za bratovu suprugu, kraljicu Kleopatru Teu. S njom je imao sina Antioha, koji će i sam postati kralj.

Antioh se pokazao kao relativno uspješni vojskovođa. Godine 134. pne. je opsjeo Jeruzalem, prisilivši Hasmonejci|Hasmonejce da mu plate danak. Potom je krenuo na istok protiv Parta, koristivši njihovu zauzetost pohodom Tohara. Uspio je osvojiti Mezopotamiju i Mediju, čime je seleukidska država posljednji put preuzela nadzor nad tim teritorijama. Sljedeće je godine, međutim, poražen i ubijen u bitci kod Ekbatane. Nakon toga mu je brat pušten iz zarobljeništva, ali se seleukidska država de facto raspala, ostavivši Seleukidima vlast jedino nad područjem današnje Sirije.

Vanjske veze uredi

Antioh VII Sidet
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 129. pne.
Prethodi:
Demetrije II Nikator ili Diodot Trifon
Seleukidski kralj
138–129. pne-.
Slijedi:
Demetrije II Nikator ili Aleksandar II Zabinas