Antalkida (grčki: Ανταλκίδας), sin Leonov, (? - 367. pne.) je bio spartanski vojskovođa i diplomat.

Godine 392. pne. je za vrijeme korintskog rata poslan u Sard, na dvor Tiribaza, perzijskog satrapa Lidije kako bi pokušao ishoditi prekid rata s Perzijom i savez protiv Atene u zamjenu za spartansko priznanje perzijske vlasti nad Malom Azijom. Antalkidini napori su ispočetka urodili plodom, te je Tiribaz čak dao zatvoriti Konona, atenskog admirala poslanog da spriječi Antalkidinu misiju. Međutim, kralj Artakserks II nije imao razumijevanja za Tiribazovu politiku, te ga je smijenio, a rat sa Spartom se nastavio.

Godine 388. pne. je, pak, Tiribaz vraćen na svoje mjesto, a Perzija, uplašena zbog obnove atenske pomorske moći, ipak sklopila savez sa Spartom. Antalkida je došao na čelo spartansko-perzijske flote koja je operirala na Helespontu. Sljedeće godine je sudjelovao na mirovnoj konferenciji kojom je završen rat i od strane grčkih polisa konačno priznata perzijska vlast nad Malom Azijom. Taj sporazum, poznat kao Antalkidin mir, ratificiran je od Sparte 386. pne..

Antalkida je tada uživao veliku Artakserskovu naklonost, ali je katastrofalni poraz Spartanaca u bitci kod Leuktre 371. pne. Perzijance uvjerio kako Sparta više nije jak, niti koristan saveznik. Antalkida je godine 367. pne. otišao u Perziju u još jednu diplomatsku misiju, koja je završila neuspjehom. Osramoćeni Antalkida se zbog neuspjeha izgladnio na smrt.

Reference uredi