Anselmo Alliegro y Milá

Anselmo Alliegro y Milá (Yaguajay, 16. ožujka 1899.Miami, FL, 22. studenog 1961.) je bio kubanski pravnik i političar, najznačajniji po tome što je bio treći premijer Kube tokom 1944. godine te što je 1959. godine na jedan dan bio vršitelj dužnosti predsjednika Kube.

Anselmo Alliegro
Anselmo Alliegro y Milá

Mandat
16. ožujka 1944. – 10. listopada 1944.
Predsjednik Fulgencio Batista
Prethodnik Ramón Zaydín
Nasljednik Félix Lancís Sánchez

Predsjednik Kube
(vršitelj dužnosti)
Mandat
1. siječnja 1959. – 2. siječnja 1959.
Prethodnik  Fulgencio Batista
Nasljednik Carlos Modesto Piedra

Rođenje 16. ožujka 1899.
Kuba Yaguajay, Kuba
(tada Sjedinjene Američke Države Američka Kuba)
Smrt 22. studenog 1961.
Sjedinjene Američke Države Miami, FL, Sjedinjene Države
Supružnik Ana Durán
Zanimanje pravnik, političar
Vjera katolicizam

Alliegro je rođen u mjestu Yaguajay u obitelji talijansko-španjolskog porijekla. Nakon završenog pravnog fakulteta u Havani, posvetio se političkom radu. Godine 1925. izabran je u parlament, što će mu uspjeti još u dva navrata, a dva je puta bio izabiran i u senat. Jedno je vrijeme služio kao gradonačelnik Baracoe, a tri je puta bio ministar i to u resorima prometa, obrazovanja i gospodarstva.

Tokom 1959., Alliegro se potpuno nespreman našao u centru političkih zbivanja. Naime, nakon uspjeha Castrove revolucije 1959. godine, diktator i predsjednik Fulgencio Batista je odlučio napustiti zemlju te je 1. siječnja iste godine prepustio zemlju Alliegru. Ipak, uvidjevši potpuno rasul središnje vlasti, Alliegri se odmah odlučio na ustavno odustajanje od vlasti prepuštajući predsjedništvo najstarijem sucu ustavnog suda, Carlosu Piedri, dok je on sam pobjegao avionom u New York, na ostavši na Kubi dovoljno dugo da vidi Castrovo preuzimanje vlasti. Umro je 1961. godine u Miamiju.