Angels & Demons

Anđeli i Demoni (naslov originala:Angels & Demons) je bestselar objavljen 2000. godine pisca Dan Browna, autora poznatog djela Da Vinčijev kod. Radnja knjige prati harvardskog simbologa, profesora Roberta Langdona, koji je također glavni lik i mnogo poznatije knjige Da Vinčijevog koda. Knjiga govori o sukobu drevnog tajnog bratstva Iluminati i Rimokatoličke crkve, vrtoglavoj utrci sa vremenom u potrazi za razornim tajnim oružjem i uporednim pokušajem spašavanja najvažnije četvorice ljudi Rimokatoličke crkve.

Angels & Demons
Autor(i)Dan Brown
Naslov prijevodaAnđeli i demoni
PrevodilacNemanja Jovanović (Srbija)
Država Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaRobert Langdon #1
Žanr(ovi)kriminalistički, triler
IzdavačPocket Books
Datum izdanjamaj 2000
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica616
ISBNISBN 0-671-02735-2 (US) / 9780552160896(UK)
OCLC broj52990309
Dewey Decimal813/.54 21
LC klasifikacijaPS3552.R685434 A82 2000
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Da Vinci Code

Ovo je prvi Braunov roman u nizu od tri u kojima je glavni lik Robert Langdon, a čije teme su blisko povezane. Anđeli i demoni je napisan pre Da Vinčijevog koda i mnogi kritičari ga smatraju kvalitetnijim delom od potonjeg, ali tek je Da Vinčijev kod probudio široku pažnju čitalaca. Jedan od razloga za to je taj što je po njemu snimljen zapažen igrani film u kom je glavnu ulogu tumačio glumac Tom Henks.

Godine 2009. snimljen je i istoimeni film po romanu Anđeli i demoni, a iste godine je izašao i treći roman u nizu - Izgubljeni simbol.

Glavni likovi uredi

Radnja uredi

Radnja knjige prati simbologa Roberta Langdona u njegovom pokušaju da zaustavi legendarno tajno društvo Iluminate koji žele uništiti Vatikan s novim oružjem-Antimaterijom. Maksimilijan Koler otkriva tijelo ubijenog fizičara Leonarda Ventre u njegovoj sobi na čijim grudima je bilo otisnut ambigram riječi "Iluminati". Umjesto da pozove policiju, Koler putem interneta pronalazi harvardskog simbologa Langdona, stručnjaka za Iluminate, i uspijeva ga ubjediti da dođe u CERN da bi mu pomogao istražiti razloge surovog ubistva. Na mjestu zločina, Langdon nalazi zastrašujući prizor: potpuno nagog Vetru, slomljenog vrata sa savršeno preciznim znakom za kojeg je znao da ga ni jedan akademik nikada nije vidio, unatoč tome što su o njemu postojali dokumenti. Ambigram, znak koji se jednako mogao čitati sa obje strane, u obliku riječi. Koler je također pozvao i Ventrinu usvojenu kći, Vitoriju. Njih troje kasnije saznaju da je ukraden kanister koji sadrži jednu četvrtinu grama Antimaterije, što je dovoljno da izazove masovno uništenje u radijusu od 800 metara ukoliko dođe u kontakt sa materijom.

Kanister je u stvari bio hermetički zatvorena nanokompozitna školjka sa elektromagnetom na svakom kraju, i ima za cilj da da suspenduje antimateriju na bezbjednu udaljenost od zidova kanistera. Uključen je na postolje koje puni elektromagnete. U slučaju da se kanister skine sa postolja, on posjeduje i dodatnu bateriju koja će ga puniti narednih 24h, sve dok se ne isprazni. Tada antimaterija pada na dno i dolazi do njenog reagovanja sa materijom.

Kanister je sakriven negdje u nekoj od zgrada Vatikana, zajedno sa kamerom broj 86. U vrijeme kada počinje Vatikanska konklava, sveta ceremonija u kojoj se 165 kardinala iz cijelog svijeta skupi u Vatikanu da bi izabrali novog Papu. Idealno vrijeme da Iluminati sakriju unutar Vatikana Antimateriju i ubiju sve važne ljude za Rimokatoličku crkvu.

Istovremeno, kardinal Mortati, nadzornik konklave, odkriva da nedostaju četiri kardinala, za koja se prećutno znalo da su najjači konkurenti za titulu novog Pape. Četvorica kardinala su kidnapovana od strane Hašašina, koji je također ubio i fizičara Ventru. Po njihovom dolasku u potrazi se Vitoriji i Langdonu pridružuju i Camerlengo Carlo Ventresca i Švicarska garda, uključujući i komandanta Olivettija, kapetana Rochera and. Tragovi koje pronalaze u vatikanskoj arhivi, odvode Langdona i Vittoriju kroz mnoge turističke atrakcije u Rimu, dok prate takozvanu "path of illumination". Hašašin ubija na svaki sat po jednog kardinala, i to svakog od njih metodom koja simbolizira jedan od četiri altara: Zemlja, Zrak, Voda i Vatra.

Vanjske veze uredi