Anabolički steroid

Anabolički steroidi su klasa steroidnih hormona čiji je primarni biološki efekat potenciranje biosinteze proteina. Prirodno, anabolički efekat ostvaruje testosteron, ali je u cilju terapije razvijen niz polusintentskih derivata. To su relativno srodne strukture, derivati androstana ili samog testosterona, koje često pored anaboličkog ostvaruju i androgeni efekat[1]. Utoliko se neki od anaboličkih steroida primenjuju i kao supstituciona terapija androgenima kod zakasnele pojave puberteta kod dečaka, u cilju razvitka sekundarnih polnih karakteristika itd, kao i kod muškaraca koji boluju od hipogonadizma.

Struktura testosterona, prirodnog hormona koji deluje i anabolički

Terapija anabolicima je, dodatno, indikovana nakon velikih hirurških zahvata koji predstavljaju značajan stres za organizam, kao i kod pacijanata sa uznapredovalom infekcijom HIV-om, kod kojih se javlja gubitak mišićne mase. Koriste se i, ali sve ređe, za indukovanje rasta kod dece sa poremećajima rasta kao i za stimulaciju koštane srži. Kod žena se primenjuju za značajnim merama opreza, i to predstavnici sa minimalnim sporednim androgenim dejstvom.

Anabolici su predmet zloupotrebe od strane rekreativnih i profesionalnih sportista, koji ih uzimaju u cilju povećanja mišićne mase[1].

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Ovaj članak, ili jedan njegov segment, izvorno je preuzet iz knjige Ivan Vidanović "Rečnik socijalnog rada" uz odobrenje autora.

Spoljašnje veze uredi