Ana Brnabić (Beograd, 28. septembar 1975) je srpska političarka, predsednik Vlade Republike Srbije od 29. juna 2017, prethodno ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije.

Ana Brnabić
Ana Brnabić

Biografija
Datum rođenja 28. 9. 1975. (1975-09-28) (dob: 48)
Mesto rođenja Beograd (SFRJ)
Politička partija Srpska napredna stranka
Diploma sa Univerzitet Nortvud
Profesija menadžer
Mandat(i)
Predsednik Vlade Republike Srbije
Trenutna funkcija
Funkciju obavlja od 29. juna 2017.
Predsednik Aleksandar Vučić
Ministar državne uprave i lokalne samouprave
Funkciju obavlja od 11. avgusta 2016.
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić i v.d. Ivica Dačić
Prethodnik Kori Udovički
Naslednik Branko Ružić

Bivša potpredsednica Upravnog odbora NALED-a. Ušla je u Vladu Srbije kao nestranačka ličnost 2016.

Prva je žena na položaju Predsednik Vlade Republike Srbije.

Prva je javno deklarisana homoseksualno orijentisana osoba u Vladi Republike Srbije.

Obrazovanje i politička karijera uredi

Brnabić je hrvatskog porekla, njezin otac je s ostrva Krka. Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gde je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao Ju-es-ejd. Od 2002. do 2011. radi u Ju-es-ejd-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vreme potpredsednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

Za Brnabićevu je šira javnost čula u oktobru 2015. tokom afere "Lidija Udovički", kada je sajt Telepromter objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre nekadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od spomenute američke firme Continental Wind Serbia, ne bi li vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun Continental Wind Serbia tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji. Brnabićeva je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja. Otprilike u isto vreme, u medijima se pojavila informacija da bi Ana Brnabić trebalo da bude na čelu "deliveri junita" u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija "deliveri juniti" nisu nikada zaživeli. U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva, nedvosmisleno zalagali. Članica je Upravnog odbora Peksim fondacije koja obezbeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž studentima iz Srbije i Makedonije. Predsednica je savetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina.

U avgustu 2016. mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona oberučke prihvatila. Ona je prva osoba koja je javno za samu sebe rekla da je lezbijka ministarka u Vladi Republike Srbije.

Govori engleski i ruski jezik.[1]

Vidi još uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi

Prethodnik:
Kori Udovički
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Nasljednik:
'