Alice (Alice's Adventures in Wonderland)

Alice je fiktivni lik iz pera Lewisa Carrolla, glavni lik cjelokupnog serijala koji započinje s pričom Alice's Adventures in Wonderland te jedan od najpoznatijih i najutjecajnijih književnih likova ikad stvorenih. Alice je sedmogodišnja djevojčica iz viktorijanske Britanije.

Alice
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland

Ilustracija Johna Tenniela iz 1865. godine
Debi Alice's Adventures in Wonderland
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Kathryn Beaumont
Tina Majorino
Mia Wasikowska
et al.
Detalji
Spol žensko
Starost 7 i pol godina
Rođenje 4. svibnja
Obitelj starija sestra

Razvoj uredi

Lik je navodno baziran na djevojčici po imenu Alice Liddell, koju je Carroll poznavao i koja je bila jedna od inspiracija za nastanak priče. Ipak, Carroll je nekoliko puta demantirao da je Alice bazirana na bilo kojem stvarnom djetetu, naglasivši da je ona potpuno fiktivan lik.[1] Alice je neobično logična djevojčica, nekad gotovo pedantna (posebno s Humptyjem Dumptyjem u drugoj knjizi), neobičnog obujma znanja kojim se voli hvaliti. Iako se u nastavku naglašava kako ima sedam i pol godina, Alice se često ophodi kao da je starija. Radnja prve knjige događa se 4. svibnja, na njezin rođendan, a radnja druge 4. studenog, točno 6 mjeseci prije njezina rođendana (Alice govori kako tada ima "točno sedam i pol godina").

Karakterizacija uredi

Alice se uglavnom prikazuje kako nosi svijetloplavu haljinu do koljena preko koje nosi bijeli kecelju, iako treba naglasiti kako je haljina bila žuta u knjizi The Nursery "Alice", što je bila prva obojena verzija Alice. U priči Through the Looking-Glass, Alice nosi crnu traku za kosu koja se danas, u njezinu čast, naziva Aliceina traka, posebice u Ujedinjenom Kraljevstvu.[2]

Kako je prva ilustracija Alice bila crno-bijela, boje su varirale od umjetnika do umjetnika, ali u prvim koloriranim verzijama Johna Tenniela, njezina haljina bila je plava, kecelja bijela s crvenim rubom, a kosa plava.[3] Ovaj izgled je, vjerojatno, postao klasični i najpopularniji izgled Alisine haljine u većini kasnijih adaptacija, posebno onoj Disneyjevom. Ipak, Tenniel je promijenio njezin izgled u drugoj priči tako da je njezina kecelja nešto neurednija te nosi prugaste najlonke.

Morton N. Cohen je sugerirao da je Alice, iako fizički podsjeća na Alice Liddell, karakterno ocrtana prema Carrollu.[4] Njezino putovanje kroz Zemlju čudesa je "dvostruka metafora" problema s kojima se suočavaju djeca u viktorijanskom društvu i Carrollovih loših iskustava iz djetinjstva.[5]

Alice u Disneyjevom filmu uredi

Alice
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland
 
Alice u Disneyjevom animiranom filmu iz 1951. godine
Debi Alice in Wonderland
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Kathryn Beaumont (glas)
Detalji
Spol žensko
Starost 10-11
Obitelj Mathilda (sestra)

Alice je glavni protagonist Disneyjevog animiranog filma iz 1951. godine. U ovom filmu, Alice je prikazana kao jako znatiželjna djevojčica. Često sanjari i gotovo uvijek daje sama sebi savjete prije nego što će poslušati savjet nekog drugog. Najbliža je sa svojom mačkom Dinah, koja joj je kao prijatelj, ali čak ni ona ne razumije Aliceine potrebe za pronalaskom "vlastitog svijeta". Alice je odgojena, pristojna, zrela i posjeduje elegancije mlade žene, mada ima izvjesne probleme s održavanjem tih odlika nakon što završi u Zemlji čudesa. Također djeluje izrazito odlučno, ali vlastita narav nekad ju sprečava u izražavanju te odlučnosti, kao što je bio slučaj potrage za Bijelim Zecom, kojeg je tražila sve dok se nije isfrustrirala, ili pak njezine temperamentne reakcije na bezobrazno ponašanje. Nosi plavu haljinu do koljena s donjim dijelom u obliku padobrana, bijelu kecelju i najlonke, crne cipelice i crnu traku za kosu.

Po pitanju Aliceinog glasa, Walt Disney je želio glas "koji bi bio dovoljno engleski da zadovolji britansku publiku i očuva ugođaj engleskog književnog klasika, ali ne toliko engleski da bi odbio američku publiku". To je pronašao u liku mlade glumice Kathryn Beaumont. Nakon samo nekoliko sati audicije, Disney je njoj dao ulogu. Kao i kod mnogih Disneyjevih animiranih heroina, Alice je glumila prava glumica kao referentni materijal za animatore. To je izvela Beaumontova, koja je posudila glas Alice. Alice je nacrtana tako da izgleda malo starije od književne Alice, otprilike 10-11 godina (u usporedbi sa 7 i pol), ali je zadržana dječja crta lika.

Alice se također pojavila u dosta setone Disneyjeve serije Disney's House of Mouse, kao i u filmovima Mickey's Magical Christmas: Snowed in at the House of Mouse i Mickey's House of Villains. Također, Alice se može susresti u brojnim Disneylandovima. Također, može se smatrati i neslužbenom Disneyjevom princezom. U filmu Who Framed Roger Rabbit, Alice se spominje kao Allyson Wonderland na jednom grafitu napisanom na zidu zahoda u Toontownu.

Burtonova adaptacija uredi

Alice Mollinia Kingsleigh
Lik iz serijala Alice's Adventures in Wonderland
 
Mia Wasikowska kao Alice u Burtonovom filmu iz 2010. godine
Debi Alice in Wonderland
Autor Lewis Carroll
Portratirao/la Mia Wasikowska
Detalji
Spol žensko
Starost 19
Obitelj Charles Kingsleigh (otac)
Helen Kingsleigh (majka)
Margaret Lowell (sestra)
Imogene (teta)

Alice Mollinia Kingsleigh (glumi ju Mia Wasikowska) je devetnaestogodišnja mlada dama "koja se ne uklapa u viktorijansko društvo i strukturu".[6][7] Njezin povratak u Zemlju čudesa omogućava joj da otkrije samu sebe,[6][8] što utlimativno dovodi do raskida zaruka sa zbunjenim Hamishom Ascotom. Scenaristkinja Linda Woolverton istraživala je ponašanje kakvo se očekivalo od mladih žena u doba viktorijanizma te je, shodno s time, učinila da Alice bude sasvim drugačija.[9] Liz Hoggard, kolumnistica časopisa Independent, pohvalila je Alice i rekla kako je dobar uzor za djevojke jer je "tvrdoglava, hrabra, [i] ne ponaša se kao curica".[9][10] U filmu, Alice je prikazana kao lijepa mlada žena, smirena držanja i umirujućeg glasa. Kao i u prvoj priči, Alice je i u filmu doživjela promjene veličine.

U dobi od 6 godina, glumila ju je Mairi Ella Challen.

Ostala pojavljivanja uredi

Lik Alice spada u javno dobro te se shodno s time uvelike pojavljivao u brojnim kasnijim ekranizacijama i alternativnim verzijama što priče što samoga lika. Ovdje je popis nekih pojavljivanja:

  • Alice (アリス) se pojavljuje u seriji igara Kingdom Hearts kao druga Princeza Srca te jedan od najvažnijih likova u serijalu. Igrač ju susreće u njezinom svijetu, koji se naziva Wonderland. Alice se u cameo nastupima pojavila i u nastavcima Kingdom Hearts: Chain of Memories i Kingdom Hearts coded, dok je u igri Kingdom Hearts II samo spomenuta.
  • Alice Liddell je glavni lik u igrama American McGee's Alice (2000.) i Alice: Madness Returns (2011.), gdje se pojavljuje kao starija, smeđokosa djevojčica s obziljnim psihičkim smetnjama. U djetinjstvu je ostala siroče nakon što joj je obitelj poginula u plamenu kojeg je izazvala njezina mačka Dinah, nakon čega je Alice završila u aziliju. U prvom nastavku igre, ona odlazi u kaotičnu verziju Zemlje čudesa punu raznoraznih čudovišta i nakaza te oslobađa sva stvorenja i likove (koji su čudovišne verzije prvih likova) od tiranije Crvene Kraljice. U drugom dijelu, njezine vizije obilježene su misterioznim Infernal Trainom.
  • U romanu The Looking Glass Wars Franka Beddora, Alyss Heart je prijestolonasljednica trona Zemlje čudesa i princeza-ratnica s vlastitim magičnim sposobnostima.
  • Alice se pojavljuje i u mračnijoj i nadrealnoj verziji priče u filmu Alice češkog režisera Jana Švankmajera iz 1988. godine.

Reference uredi

  1. Cohen, Morton N., ur. (1979). The Letters of Lewis Carroll. London: Macmillan. ISBN 0-333-08979-0. 
  2. Chembers 21 Century Dictionary Allied Publishers
  3. „John Tenniel illustration for Alice’s Adventures in Wonderland (1865)”. Arhivirano iz originala na datum 2010-10-10. Pristupljeno 2012-09-01. 
  4. Cohen 195
  5. Cohen 138—9
  6. 6,0 6,1 Salisbury, Mark (10. 3. 2009.). „Through Tim Burton's Looking Glass”. Disney 23. 
  7. Salisbury, Mark (15. 2. 2010.). „Tim Burton and Johnny Depp interview for Alice In Wonderland”. The Daily Telegraph (Telegraph Media Group). Pristupljeno 15. 2. 2010. 
  8. Morrison, Jonathan (20. 1. 2010.). „Exclusive: sneak peek at Tim Burton's Alice In Wonderland”. The Times (News Corporation). Pristupljeno 20. 1. 2010. 
  9. 9,0 9,1 Rohter, Larry (26. 2. 2010.). „Drinking Blood: New Wonders of Alice’s World”. The New York Times. Arhivirano iz originala na datum 2010-03-04. Pristupljeno 26. 2. 2010. 
  10. Hoggard, Liz (25. 2. 2010.). „Liz Hoggard: Revenge of the life-savvy over-40s: Burton's Alice – a role model for girls of 2010”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum 2010-02-27. Pristupljeno 27. 2. 2010. 

Vanjske veze uredi