Za ostala značenja, vidi Alan Ford (razvrstavanje).

Alan Ford je italijanski strip Maxa Bunkera (Luciano Secchi). Strip je o grupi siromašnih tajnih agenata u Nju Jorku, često niskog morala. Iako je napravljen 1969. godine i nikada nije preveden na engleski, i dalje je popularan u Italiji i državama bivše Jugoslavije.

Iako je Alan Ford glavni lik, priča se obično ne zasniva na njemu. On je pristupio grupi slučajno, kada je zapisao pogrešnu adresu i umjesto u kompaniju gdje je trebalo da radi u marketingu, otišao je u Cvjećarnicu—zapravo tajna baza grupe TNT.

Strip je parodija na klasične priče o tajnim agentima. Radnja se dešava u New Yorku, SAD, te se ismevaju kapitalizam, rasizam i neke druge osobine kao aspekti američkog društva.

Istorija uredi

Max Bunker je zajedno sa crtačem Robertom Raviolom (Magnus), radio na ideji satire James Bonda tri godine pre nego što je strip objavljen petog mjeseca 1969. Prvi rukopis je napisan osmog mjeseca 1967, a dijalog je prekrojen četvrtog meseca sledeće godine. U rukopisu su se našla šestorica glavnih likova (Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver, Šef, Jeremija i Grunf (Poslije i Broj Jedan), ali je odlučeno da se Sir Oliver izbaci iz poslednje revizije (srpnja 1968.), da ne bi bilo previše likova u prvom broju stripa. Raviola je odlučio da bazira crtež Alana Forda na irskom glumcu Peter O'Tooleu.

Prema rečima Maxa Bunkera, želeo je da napravi strip koji ne pripada ni jednoj od tada definisanih kategorija, kao što su njegovi tamni stripovi (npr. Satanik ili Kriminal), ili tradicionalno smješni stripovi (npr.Asterix ili Lucky Luke).

Prvi broj stripa, imena "Grupa TNT", je bio loše prihvaćen. Sledeći broj, nazvan "Šuplji zub", je izašao šestog mjeseca 1968, kada se pojavio i Sir Oliver, ali ovaj broj je i dalje bio pod uticajem prvog, te nije postigao komercijalni uspjeh. Dobra reputacija Alana Forda je porasla u narednim brojevima.

Karakter Broja Jedan je uvršten tek u jedanaestom broju, koji se zvao "Broj Jedan". Nosonja se pojavio u osamnaestom broju ("Pas za milijun dolara"), kada ga je usvojio Bob Rock.

Raviola je nacrtao prvih 75 brojeva, a 1975. ga je zamijenio Paolo Piffareiro. 1983. godine strip je promijenio izdavača, preselivši se u Max Bunker Press, a crtači su postali Raffaela della Monica i Giuliano Piccinnino. Takozvana "afrička" linija crtanja nije dostigla standarde prvih brojeva, a sada već postoji i ozbiljan problem prilagođavanja scenarija publici koja zeli mlade, bogate i uspješne junake što je za strip kao sto je Alan Ford nemoguće jer su junaci upravo suprotno.

Prevodi uredi

Alan Ford je preveden na francuski, portugalski i hrvatskosrpski. Francusko izdanje je izašlo u samo dvanaest brojeva, kada je zamrlo zbog neuspeha.

Jugoslavija uredi

Alan Ford je postigao veliki uspjeh u Jugoslaviji, brzo postajući najprodavaniji strip i dostižući kultni status. Strip je i dalje popularan i poznat.

Strip je prvo objavljivao zagrebački Vjesnik 1970. Prvi prijevod, koji je radio Nenad Brixy, je postao veoma popularan i dijelom zaslužan za komercijalni uspjeh stripa u Jugoslaviji.

Neki od Vjesnikovih izdanja su bili, iako rijetko, cenzurisani od strane jugoslavenske vlasti, uglavnom zbog nacistickih obelezja. Npr. u broju 16, "(Ne) glasajte za Notaxa" je izbačena rečenica "Kao prvo, obećajem da ćemo one crnce sabiti u mišje rupe. Neka vide tko vlada na našem kontinentu! Ovo je zemlja bijele rase, i tko se usprotivi taj će videti svoga boga...!" a zamenjena je rečenicom "Kao prvo, obećajem da ćemo neprijatelje sabiti u mišje rupe, ovo je naša zemlja i tko ne misli taj će..."

Likovi uredi

Alan Ford siromašni je plavokosi momak odrastao u sirotištu. Vrlo je naivan i dobrodušan pa ga se često iskorištava. Čista je suprotnost drugom poznatom tajnom agentu Jamesu Bondu. Kao crtač reklama bez posla i praznih džepova kreće u potragu za svojim prvim poslom. Na žalost (ili sreću), radi grješku i ispisuje krivu adresu te umjesto do sastanka sa svojom prvom mušterijom dolazi do cvjećarnice, sjedišta grupe tajnih agenata, grupe TNT. Od tada počinje Alanova karijera kao tajnog agenta, ali istovremeno to je i početak jednog od najneobičnijih stripova. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1)

Broj 1, vođa i osnivač grupe TNT je paraplegični starac dugačke brade čije su godine i pravo ime nepoznati, ali se naslućuje kako je živ preko tisuću godina. Dok se o njemu ne zna gotovo ništa, on pak posjeduje zavidno znanje o povijesti, politici i ljudima: ima malu crnu knjižicu koja sadrži podatke o svim ljudima i njihovim sitnim i velikim grijesima. Kad se ne ispuni neki njegov zahtjev, redovito vadi svoju mističnu crnu knjižicu, nalazi podatke o osobi koja mu odbija zahtjev te bi ubrzo nakon toga svaka njegova želja bila sa strahom ispunjena. Broj 1 je iznimno škrt pa sve financijske uspjehe grupe (koji su broje i u milijunima dolara) zadržava za sebe, dok svojim ljudima podijeli - po jedan dolar. Često zagnjavi članove grupe nekom dugom i dosadnom povijesnom pričom, u kojima je on glavni "akter". Njegove su priče prepune poznatih povijesnih osoba, a samim se pričama pridaje potpuno drugačiji ton od onoga u povijesnim knjigama. Živi u tajnom skrovištu nedaleko cvjećarnice. Često je u pratnji Grunfa i nekog kućnog ljubimca, a najveće prijateljstvo ostvaruje s papigom Klodovik. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Broj 1 (11).

. Bob Rock (Robert Rock) član je grupe TNT i najbolji prijatelj Alana Forda. Niskoga je rasta i velikoga kvrgavog nosa (autoportret Magnusa). Ima tri brata, Tima, Toma i Tumba, čije je tradiocionalno prebivalište u zatvoru u Yumi, kojega samo povremeno napuštaju. I ostatak obitelji prati kriminalna sklonost: otac mu je poginuo u pljački banke, a majka pogubljena na električnoj stolici. Bob Rock je tako jedini član obitelji koji nije odabrao put kriminala, unatoč nevoljama i siromaštvu. Odan je prijatelj i dobar čovjek, iako to vješto sakriva ispod namrgođenog lica. Isprovociran nepravdama i patnjama siromašnih, gladnih i potlačenih (među koje spada i on) najčešće ga se može naći kako se glasno buni dok ostali šute, kako viče na sav glas na stvari koje drugi samo tiho primjećuju i kako ismijava one povlaštene. Unatoč nedaćama i eksplozivnom karakteru uvijek zadržava humor u pristupu životu. Karakterističnim sarkazmom, nestašlucima, buntom i provokacijama ismijava društveni poredak. Uvijek nosi škotski ogrtač i kapu. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).

Sir Oliver (Sir Oliver Oliver odn. Sir Oliver iz loze Oliver) engleski je plemić koji je uslijed nesuglasica s tamošnjim zakonom morao otputovati iz rodne zemlje. Njegova prirodna talentiranost za prijevare i krađe omogućuju mu bolji životni standard od drugih članova TNT-a, pa tako može "iskemijati" za sebe skupi godišnji odmor, nabaviti skupi automobil ili skupo odijelo ako okolnosti to zahtijevaju. Nema trajne imovine, već je nabavlja po potrebi. Uvijek nosi odijelo, cilindar i monokl čime zadržava privid plemstva što mu omogućuje brojne prijevare. Dok na zadatku, njemu je uvijek povjeren zadatak nabavljanja skupe opreme. Iako nikad ne ostavlja ostale članove na cjedilu, redovito nađe načina da na zadatku usput nešto i zaradi. Redovito se nalazi u situaciji da ga progoni policija, nakon čega ga se redovito može vidjeti u telefonskoj govornici i čuti njegova poznata rečenica: "Halo Bing, kako brat?". Prvi put pojavljuje se u epizodi: Šuplji zub (2).

Grunf (Otto von Grunt), bivši je njemački pilot u prvome i drugome svjetskom ratu i izumitelj koji je u stanju za nevjerojatno malo novaca proizvesti najrazličitije izume. Ti izumi gotovo uvijek rade ali skoro nikada onako kako bi trebali. Jedan tipični primjer njegovih brojnih izuma je kanta za smeće prilagođena za katapult, koja predstavlja ispunjenje zahtjeva Broja Jedan u osiguranju prijevoza Alanu Fordu i Bobu Rocku do Kanade. Grunf zatim smiješta Alana Forda i Boba Rocka u "prijevozno sredstvo" i pritom se zapita u kojem smjeru bi mogla biti Kanada, dok Alan Ford i Bob Rock s nevjericom očekuju početak još jednog zanimljivog putovanja. Grunf nosi staru pilotsku kapu i odijelo, te majice s najrazličitijim natpisima, kao što je to "Tko leti vrijedi, tko vrijedi leti, tko ne leti ne vrijedi", a koje su uvijek u skladu s danom tematikom. Prije dolaska u grupu TNT bio je pomoćnik u prodavaonici voća i povrća. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).

Debeli Šef (Gervasius Twinklminkelson), iako imenovan šefom, uglavnom ne radi ništa. Drugi svjetski rat proveo je kao zapisničar u kontraobavještajnoj službi gdje je nosio nadimak "brza noga" (krasopis mu je išao od ruke, ali puno teksta - ne). Nakon svađe sa suprugom, u snu je izbačen na ulicu i ubrzo nakon toga postaje udovac i agent grupe TNT. Većinu vrjemena provodi s Jeremijom, i to uglavnom spavajući u cvjećarnici. Zamorac Skviki njegov je ljubimac. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).

Jeremija (Jeremija Lešina), bivši ulični prodavač limuna i beskoristan član grupe TNT koji boluje od svih poznatih, ali i nekih nepoznatih bolesti, te neprestalno kuka kako će umrijeti. Ostatak vremena provodi spavajući. Prvi put pojavljuje se u epizodi: Grupa TNT (1).

Klodovik, papiga koju je Broj Jedan dobio od svoga djeda. Često ga se može vidjeti u tajnom skrovištu Broja Jedan gdje mu pravi društvo i kuha čaj od kamilice. Iako mu je Broj Jedan najveći prijatelj, njih dvojica se često svađaju. Vrlo je inteligentan, obožavatelj je krvavih bifteka, a govori osamnaest jezika i sedamdeset sedam dijalekata. Često spašava ostale članove grupe. Prvi put pojavio se u epizodi: "Crne planine Južne Dakote" (100).

Nosonja, pas koji se prvi put pojavljuje u epizodi "Pas za milijun dolara" (18), gdje otpočetka, što slučajem, što sudbinom, bira Bob Rocka za svog "gazdu". Često spašava glave članovima grupe. Vrlo je inteligentan, iako mu hrana lako odvuče pozornost. Skviki, zamorac kojega je pronašao Šef te mu je napravio dom u šalu kojeg uvijek nosi oko vrata. Iako Šef rijetko kada dolazi do hrane, za Skvikija uvijek pronađe list salate. Skviki se nikad ne odvaja od Šefa. Prvi put pojavio se u epizodi "Čuvaj se bombe" (21). Xerex, konstantno "nacugana" zmija koju je Broj Jedan dobio od svog prijatelja Tobije Quantrilla. Vjerni je obožavatelj porta. Prvi put pojavio se u epizodi "Broadway" (99). Prudy, bljedunjavi mačak kojega je Broj Jedan dobio na poklon od svoje sestre Calamity. Prvi put pojavio se u epizodi "Prudy, Prudy" (217).