Al-Vasik ibn Mutasim ili Al-Vatik ibn Mutasim (arapski: الواثق; Al-Wathiq ibn Mutasim; ? - 10. august 847) bio je abasidski kalif koji je vladao od 842. do smrti.

al-Wathiq
الواثق
Vladavina 842 - 847
Prethodnik al-Mutasim
Nasljednik al-Mutawakkil
Puno ime Al-Wathiq ibn Mutasim
Dinastija Abasidi
Otac al-Mutasim
Majka Qaratis
Umro/la 10. august 847
Religija islam

Bio je sin prethodnog kalifa Al-Mutasima i njegove bizantske konkubine po imenu Qaratis. Oca je naslijedio nedugo po smrti 841. godine. Sljedeće godine mu je umrla majka dok je sa njom bio na hodočašću u Meku. Godine 843. i 844. je proveo čistku među korumpiranim državnim službenicima, a 844/845. je njegov turski general po imenu Bugha al-Kabir proveo kaznenu ekspediciju protiv razbojničkim plemena u Arabiji. Sljedeće je godine, pak, provedena velika razmjena zarobljenika sa Bizantincima. Godine 846. je razotkrivena zavjera, odnosno pokušaj ustanka u Bagdadu koji je vodio Ahmad ibn Nasr ibn Malik; Al-Wathiq ga je nakon suđenja osobno pogubio mačem. Kraj vladavine su mu označili ustanci u Siriji i Palestini, uglavnom uzrokovani nezadovoljstvom arapskog stanovništva sve većim uticajem turskih vojnika i oficira na državnu upravu. Umro je od groznice 10. augusta 847. godine, a naslijedio ga je brat Al-Mutavakil.

Al-Vasik je, kao i raniji pripadnici njegove dinastije, bio poklonik kulture i umjetnosti, a navodi se da se i sam bavio muzikom, odnosno komponirao preko 100 pjesama.

Al-Vasik je kasnijim generacijama na Zapadu poznat kao inspiracija za Vathek, znameniti gotički roman engleskog književnika Williama Beckforda s kraja 18. vijeka.

Izvori uredi

Al-Vasik
Rođen/a:  ? Umro/la: 847
Sunitske titule
Prethodi:
Al-Mu'tasim
Kalif islama
842–847
Slijedi:
Al-Mutawakkil