Abu at-Tayyib Ahmad ibn al-Husayn al-Mutanabbi (arapski: أبو الطيب أحمد بن الحسين المتنبّي Abū aṭ-Ṭayyib ʾAḥmad ibn al-Ḥusayn al-Mutanabbī‎) ‎ (915 – 23. septembar 965) bio je arapski (irački) pjesnik, koji se smatra jednim od najvećih pjesnika na arapskom jeziku.[1] Otkrivši talent za poeziju još u dobi od 9 godina, Al-Mutanabi je iza sebe ostavio 326 pjesama. Neki od historičara ih tumače kao svojevrsnu autobiografiju, ali i prikaz vladara čije je dvorove posjećivao. Al-Mutanabijeve pjesme su dan-danas popularne u arapskom svijetu te ih se često citira poput narodnih poslovica.

Al-Mutanabbi
أبو الطيب احمد بن الحسين المتنبّي
Biografske informacije
Rođenje915
Kufa, Irak
Smrt23. septembar 965. (dob: 49–50)
Opus
Književne vrstepoezija
Jezikarapski

Osim književnošću se bavio i politikom, nastojeći iskoristiti krizu Abasidskog Kalifata i stvaranje polunezavisnih emirata kao priliku za napredovanje. Godine 948. je došao u Aleppo u Siriji na dvor tadašnjeg emira Sayfa al-Daule, s kojim se zajedno borio protiv Bizantinaca. Međutim, ubrzo je došao u nemilost zbog sukoba sa svojim pjesničkim suparnikom i Sayfovim rođakom Abu Firas al-Hamdanijem. Bio je prisiljen bježati u Egipat, gdje je pokušao steći naklonost tamošnjeg vladara Abu al-Misk Kafura. U tome nije imao uspjeha, te je prisiljen na bijeg, napisavši nekoliko satiričkih pjesama na račun svog nesuđenog pokrovitelja.

Poginuo je u blizini Bagdada, kada ga u zasjedi napao izvjesni Dhaba al-Asadi, koga je teško uvrijedio u svojim pjesmama.

Vanjske veze uredi

  1. Ayyıldız, Esat (2020), "el-Mutenebbî’nin Seyfüddevle’ye Methiyeleri (Seyfiyyât)", BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi , 7 (2) , 497-518 . DOI: 10.33460/beuifd.810283