Al-Hakam II (arapski: الحكم الثاني ابن عبد الرحمن‎; al-Ḥakam II ibn ʿAbd al-Raḥmān III; španski: Alhakén II; 13. januar 915 – 16. oktobar 976) bio je drugi kordopski kalif, odnosno omejadski vladar Al-Andalus (maurska Iberija,) koji je vladao od 961. do 976.

Al-Hakam II
Vladavina 961-976
Prethodnik Abd ar-Rahman III
Nasljednik Hisham II
Otac Abd ar-Rahman III
Rođen/a (915-01-13)13. 1. 915.
Umro/la 16. 10. 976. (dob: 61)

Naslijedio je svog oca, kalifa Abd ar-Rahmana III. Bio je poznat po nastojanju da ostvari mir sa svojim kršćanskim susjedima na sjeveru Iberijskog poluotoka. Umjesto ratovanju posvetio se nauci i unutrašnjim reformama. Organizirao je masovno prevođenje važnih tekstova s grčkog i latinskog na arapski, a prikupljao je knjige za ličnu biblioteku koja je, prema nekim navodima, imala preko 600.000 naslova (a koju je poslije njegove smrti dao uništiti Almanzor). Pod njim je značajno proširena džamija Mezquita, kao i grad-palača Medina Azahara. Na dvoru mu je djelovao znameniti ljekar Abulcasis.

Glavne je sukobe vodio sa suparničkim kalifima Fatimidima iz sjeverne Afrike, koje je 974. uspio poraziti i izbaciti iz današnjeg Maroka.

Prema nekim izvorima, bio je homoseksualac i držao je isključivo muški harem. Kada je njegova homosekualnost problematičnim učinila pronalaženje legitimnog nasljednika, rješenje je pronađeno u konkubini po imenu Subh (Sobeya) kojoj je naloženo da se oblači i ponaša kao muškarac, te nosi muško ime Jafar. S njom je imao sina po imenu Hisham koji ga je 976. formalno naslijedio. U stvarnosti je vlast preuzeo njegov vezir Almanzor.

Reference uredi

Vanjske veze uredi

Al-Hakam II
bočni ogranak od Banu Quraish
Prethodi:
Abd-ar-Rahman III
Kalif Kordobe
961–976
Slijedi:
Hisham II