Agoli-Agbo bio je posljednji ceremonijalni kralj Dahomeja, vladajući od 1894. do 1900. godine. Agoli-Agbo je bio, prema dostupnim izvorima, brat (iako neki navode da mu je bio tek daleki rođak) posljednjeg formalnog kralja, Béhanzina, koji je pristao potpisati sporazum s Francuzima o predaji Dahomeja nakon što su svi drugi pretendenti na titulu odbili taj sporazum.

Agoli-Agbo
Agoli-Agbo (u sredini) zajedno s kraljevskom pratnjom
Kralj Dahomeja (ceremonijalni)
Vladavina 1894.1900.
Prethodnik Béhanzin
Nasljednik monarhija ukinuta
Otac Glélé(?)
Smrt 1940.

Iako su ga Francuzi, koji su uspostavili protektorat 1894. godine, priznali za kralja, Agoli-Agbo nije imao nikakvih stvarnih ovlasti te je svoju ceremonijalnu funkciju izvršavao uz kontrolu francuskog vicekralja. Takvo je stanje trajalo sve do 1900. godine, kada su Francuzi uspostavili potpunu kontrolu nad Dahomejom, koji je pretvoren u koloniju; Agoli-Agbo je smijenjen i protjeran u Gabon. Vratio se tek 1910. godine na inzistiranje Fona te je nastavio vršiti ograničene ceremonijalne dužnosti kao pretendent na tada već dugo nepostojeće prijestolje.

Umro je 1940. godine.

Literatura uredi

  • Joseph Adrien Djivo, Le protectorat d'Abomey : Ago-Lí-Agbó, 1894-1900 (la fin de la monarchie du Danxome), Université nationale du Bénin, Département d'histoire et d'archéologie, Abomey-Calavi, R.P.B., 1985, 122 p.
Agoli-Agbo
dinastija Aladaxonou
Rođen/a: nepoznato   Umro/la: 1940.  
Kraljevske titule
Prethodi:
Béhanzin
Kralj Dahomeja
(ceremonijalni)

1894.1900.
Slijedi:
Monarhija ukinuta
(on sam, kao pretendent)