Aethelwold od Winchestera

Æthelwold od Winchestera (također ispisivan kao Aethelwald ili Ethelwold; 904/9 - 984) bio je biskup Winchestera od 963. do 984. i jedan od vođa pokreta za monastičku reformu u anglosaksonskoj Engleskoj.

Æthelwold
biskup Winchestera
Crkvakatolik
StolicaBiskupija Winchester
Stolovanje završilo1. august 984
PrethodnikBeorhthelm od Winchestera
NasljednikAelfheah II
Redovi
Konsekracija29. novembar 963
Lični detalji
Rođenjeizmeđu 904. i 909.
Winchester
Smrt1. august 984
Beddington, Surrey, Engleska

Rodio se u plemićkoj porodici u Winchesteru, a mladost je proveo na dvoru kralja Ethelstana Sjajnog. Kralj je uredio da ga zaredi Aelfheah Ćelavi, biskup Winchestera, nakon čega je Aethelwold nastavio školovanje prvo u Winchesteru, potom u opatiji Glastonbury. Potom je postao savjetnik kralja Eadwiga te tutor budućeg kralja Edgara Miroljubivog.

Zahvaljujući Edgaru je imenovan na mjesto biskupa. Odatle je nastojao obnavljati benediktinske samostane, pri tome se često koristeći i oružanom silom. Istovremeno je upamćen kao jedan od najvećih intelektualaca svog doba, koji je ostavio brojne tekstove na latinskom i staroengleskom. Nakon Edgarove smrti je došao u sukob sa svojim kolegama Dunstanom i Oswaldom koji su kao Edgarovog nasljednika podržavali njegovog sina Edwarda Mučenika, dok je Aethelwold podržavao Ethelreda Nespremnog.

Reference uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

Rimokatoličke crkvene titule
Prethodi:
Beorhthelm od Winchestera
biskup Winchestera
963–984
Slijedi:
Aelfheah II