Aerodrom Ponikve

Ukoliko ste tražili neko drugo značenje, vidite članak Ponikve (višeznačna odrednica).

Aerodrom „Ponikve“ Užice je civilni i vojni aerodrom koji se nalazi 12 km severozapadno od Grada Užica. Aerodrom je poznat i pod nazivom Lepa Glava. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Danas je jedan deo aerodroma u upotrebi a drugi deo se obnavlja u cilju osposobljavanja za obavljanje civilnog saobraćaja.

Aerodrom „Ponikve“ Užice


Opšti podaci
IATA UZC
ICAO LYUZ
Tip Civilni/Vojni
Operator Grad Užice
Otvoren 1983
Država Srbija
Najbliži grad Užice
Nadmorska visina 914/897 m
Koordinate 43°53′55.99″N019°41′51.66″E
Broj pista 1
Statistika
Piste
Smer Dužina Površina
m ft
10/28 3.085 10.121 3.085x45 ASPH

Istorija uredi

Aerodrom Ponikve građen je u razdoblju 1979-83., ali se nije koristio pre 1992. godine. Posle četiri godine aerodrom je postao civilni, a JAT je uveo let BeogradUžiceTivat. Linija je kasnije ukinuta zbog nerentabilnosti.

Tokom NATO bombardovanja 1999. godine aerodrom je teško oštećen. Trenutno se aerodrom obnavlja u cilju potpunog prilagođavanja civilnom vazduhoplovstvu, posebno turističkim letovima. Razlog je veoma povoljan položaj aerodroma, u blizini brojnih planinskih turističkih odredišta, poput Tare, Zlatibora, Zlatara kao i Mokre Gore i Divčibara.

Obnova aerodroma uredi

Beogradski aerodrom „Nikola Tesla" obavezao se da će uložiti 3,5 miliona dinara u potpunu obnovu piste aerodroma Ponikve. On se takođe obavezao da će u najkraćem roku pružiti novčanu i stratešku podršku u nameri da obezbedi uslove za civilno vazduhoplovstvo do Užica. Uprava beogradskog aerodroma ima namere da ovaj aerodrom učini i kargo aerodromom za područje zapadne Srbije. U prilog ovome ide i dužina piste od 3200 metara, što omogućuje i prihvat najvećih aviona.

Vlada Srbije je novčani pomagač u obnovi aerodroma sa 2,5 miliona evra, ali je to mnogo manje od potrebnih 19 miliona evra za potpunu obnovu. U obnovu uključena je i lokalna uprava grada Užica. Sada je Aerodrom otvoren za niskobudžetne letove

Otvaranje aerodroma (2013) uredi

Aerodrom je otvoren 5. oktobra 2013 godine. Gledaoci su imali priliku da gledaju skokove iz aviona An-2, Paradu Vazduhoplovstva vojske Srbije sa avionima J-22 Orao, G-4 Super Galeb i helikopterima Soko Gazela. Program je trajao do 14 sati kada je zatvoren padobranskim skokovima.

Projekt RAIRDev uredi

Aerodrom učestvuje u projektu "RAIRDev". "RAIRDev" je engleska skraćenica, koja u prevodu znači „Oblasna povezanost aerodroma u cilju oblasnog razvoja“ i predstavlja udruženje za saradnju između regionalnih aerodroma. Pored Aerodroma Ponikve u projektu učestvuje takođe i 7 aerodroma iz Grčke, Mađarske, Slovačke, Poljske, Italije, Ukrajine i Nemačke. Cilj ovog udruženja je ojačavanje što bolje povezanog i ekološki održivog mesnog razvoja, koji počiva na prilagodljivosti avio saobraćaja.

Usluga uredi

Upravno rukovodstvo aerodroma Ponikve izrazilo je nameru da aerodrom što više prilagodi niskotarifnim avio-kompanijama i charter-letovima.

Nova zgrada aerodroma je podignuta 2016. godine.[1]

Vidi još uredi

Reference uredi

Izvori uredi