Adice su gradska četvrt Novog Sada.

Adice
Ulica Branka Ćopića na Adicama
Ulica Branka Ćopića na Adicama
Grad Novi Sad
Adice na mapi Novog Sada
Adice
Adice
Adice (Novog Sada)


Koordinate: 45° 14′ 13" SGŠ, 19° 47′ 07" IGD

Položaj naselja uredi

Adice se nalaze na periferiji Novog Sada, na krajnjem zapadnom delu urbanog gradskog područja; između Podunavske ulice (na jugu), Novosadskog puta (na severu), Šumske ulice (na istoku) i granice urbanog gradskog područja Novog Sada (na zapadu).

Susedne gradske četvrti i naselja su: Telep (na istoku), Veternička Rampa (na severu), Kameničko ostrvo (na jugoistoku), Kamenjar (na jugu) i Veternik (na zapadu).

U administrativnom smislu, Adice su deo mesne zajednice „Adice”, koja pored ovog naselja obuhvata i zapadni deo Kameničkog ostrva.

Naselje obuhvata teritoriju od 36 hektara, i to je legalizovani deo lokaliteta bespravne gradnje, ali se naselje širi i na nelegalizovane parcele.

Istorija uredi

Adice su nastale kao „divlje” naselje, u vreme masovnog stihijskog doseljavanja stanovništva u Vojvodinu, posebno u gradove, između 1950. i 1960. godine.

Migranti su dolazili najviše iz Bosne i Hercegovine, a i iz mnogih mesta u Centralnoj Srbiji i Vojvodini. Stanovnici Adica aktivno su se angažovali da dobiju status legalnog naselja. Gradske vlasti su 1974. godine izvršile privremenu legalizaciju naselja a sledeće godine izrađen je detaljan urbanistički plan. Uprkos naporima grada izgradnja objekata se nastavila i izvan legalizovanog lokaliteta.

Revizijom Generalnog urbanističkog plana Adice su 1985. ušle u građevinsko područje Novog Sada, kao prostor za individualno stanovanje. Između 1982. i 1986. sagrađeno je preko 130 kuća a veliki broj postojećih je ponovo sagrađen, ali od čvršćeg materijala i sa potpunijim komforom.

Prvi telefoni su uvedeni 1958, prva ulica je asfaltirana 1973, a prva autobuska linija je uvedena 1977. U centralnom delu naselja je podignut montažni objekat za potrebe mesne zajednice. Dovodnik vode postavljen je 1981, a pošta je otvorena 1984. U naselje je 1993. godine sproveden i gasovod.

Stanovništvo uredi

Broj stanovnika Adica rastao je od 848, koliko ih je bilo 1966, na 1.122 stanovnika (1975) i 1.455 stanovnika (1991). Više od polovine stanovnika Adica su Srbi, a zatim slede Romi, Aškalije, Mađari, Muslimani, Albanci, Makedonci, Jugosloveni i drugi.

Prema podacima preduzeća JKP Informatika Novi Sad, na području mesne zajednice "Adice" živi 7.635 stanovnika (2010. godina).[1]

U naselju živi oko 500 Roma i Aškalija, od kojih je većina raseljena sa Kosova.[2]

Privreda, turizam i sport uredi

Privredna delatnost je najviše razvijena u severnom delu naselja, uz Novosadski put, gde se nalaze različiti zanatski i trgovački objekti.

U glavnoj ulici na Adicama, nalazi se jedan restoran i jedan hotel. U centralnom delu naselja nalazi se jedan sportski centar, a u zapadnom delu naselja jedan skvoš klub i teniski tereni.

Jednom godišnje, u septembru, na Adicama se održava multimedijalna manifestacija humanitarno-zabavnog karaktera pod nazivom „Dunavske noći Adica”.

Verski objekti uredi

Na Adicama je u toku izgradnja pravoslavnog hrama, posvećenog Prepodobnoj Paraskevi.

Reference uredi

  1. „statistike iz opštih podataka |”. Nsinfo.co.rs. Pristupljeno 02. 07. 2010. 
  2. „Microsoft Word - serbia1005.doc” (PDF). Pristupljeno 02. 07. 2010. 

Literatura uredi

  • Jovan Mirosavljević, Brevijar ulica Novog Sada 1745-2001, Novi Sad, 2002.
  • Jovan Mirosavljević, Novi Sad - atlas ulica, Novi Sad, 1998.
  • Milorad Grujić, Vodič kroz Novi Sad i okolinu, Novi Sad, 2004.
  • Zoran Rapajić, Novi Sad bez tajni, Beograd, 2002.

Povezano uredi

Galerija slika uredi

Vanjske veze uredi