Aceh (IPA izgovor: [ʔaˈtɕɛh], izgovoren kao Ah-Cèh, s [e], umjesto [ei] na kraju; ili Ačeh, Aćeh i Aće) je specijalna teritorija (daerah istimewa) Indonezije, smješten na sjevernom dijelu otoka Sumatre. Njegovo puno ime je Nanggröe Aceh Darussalam. Bivši nazivi su Acheh, Atjeh i Achin.

Položaj Aceha u Indoneziji
Aceh

U prošlosti je Aceh bio poznat po svojoj političkoj nezavisnosti i oštrom otporu prema kontroli izvana, što je uključivalo i bivše nizozemske kolonizatore i indonezijsku vladu. Aceh ima značajne prirodne resurse, uključujući naftu i zemni plin - neki tvrde da su zalihe plina u Acehu najveće na svijetu. U usporedbi s ostatkom Indonezije, predstavlja vjerski konzervativnu oblast.

Aceh je predstavljao kopno najbliže epicentru velikog velikog potresa u Indijskom oceanu 2004. godine, koji je pokrenuo tsunami koji je opustošio zapadnu obalu regije, uključujući glavni grad Banda Aceh. Između 130.000 i 238.000 osoba je poginulo ili nestalo, a još 500.000 ostalo bez domova. To je dovelo do mirovnog sproazuma između vlade Indonezije i Pokreta za Slobodni Aceh (GAM), u kome je posredovao bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari, a koji je potpisan u obliku Memoranduma o razumijevanju 15. 8. 2005.

Literatura uredi

  • Siegel, James T. 2000. The rope of God. Ann Arbor: University of Michigan Press. ISBN 0-472-08682-0
    • Klasična etnografska i historijska studija Aceha i islama u regiji. Originalno izdana godine 1969.
    • Za ostale etnografske studije na engleskom vidi
      • Bowen, J. R. (1991). Sumatran politics and poetics : Gayo history, 1900-1989. New Haven, Yale University Press.
      • Bowen, J. R. (2003). Islam, Law, and Equality in Indonesia Cambridge University Press
      • Iwabuchi, A. (1994). The people of the Alas Valley : a study of an ethnic group of Northern Sumatra. Oxford, England ; New York, Clarendon Press.
      • McCarthy, J. F. (2006). The Fourth Circle. A Political Ecology of Sumatra's Rainforest Frontier, Stanford University Press.

Vanjske veze uredi

Koordinate: 5°33′N, 95°19′E