Abu Ajub al-Ansari

Abu Ayyub al-Ansari (arapski: أبو أيوب الأنصاري‎; Jatrib, 576 - Konstantinopol, 669/674) je bio jedan od ranih sljedbenika, odnosno suputnika (ashabija) islamskog proroka Muhameda, koji je kasnije postao poznat i kao vojskovođa u bizantsko-arapskim ratovima.

Istanbulska Ejup Sultan džamija sagrađena u blizini mjesta gdje je po predaji sahranjen Abu Ajub al-Ansari.

Pripadao je jevrejskom plemenu Banu Najjar koje je kasnije prešlo na islam. Nakon Hidžre je u Medini pružao pomoć Muhamedu. Sudjelovao je u ratnim pohodima, a nakon muslimanskog osvajanja Egipta 640-ih se, zajedno sa mnogim drugim istaknutim ashabijima, naselio u Fustatu.

Perzijski historičar Muhamed ibn Džarir al-Tabari navodi kako je Abu Ajub godine 49. AH (669/670), tada već u poodmakloj dobi, sudjelovao u napadima na bizantsku prijestolnicu Konstantinopol koje je vodio Jazid, sin tadašnjeg omejadskog kalifa Muavije. Kada je osjetio da umire, zamolio je Jazida da njegovi vojnici prodru do bizantskih zidina koliko god je duboko moguće kako bi ga tamo sahranili. Jazid mu je ispunio želju. Kasniji ne-muslimanski historičari taj događaj vezuju uz godinu 674. odnosno prvu arapsku opsadu Carigrada koja je završila neuspjehom.

Kada su godine 1453. Konstantinpol osvojili Turci, na mjestu na kome je po predaji sahranjen Abu Ajub je sagrađena Ejup Sultan džamija.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi