A Chinese Ghost Story

Kineska priča o duhovima (倩女幽魂, Wade Giles Ch'ien-nü Yu-hun) hongkonški je romantični film fantastike iz 1987. kojeg je režirao Ching Siu-tung a producirao Tsui Hark. Glavne uloge tumače Leslie Cheung, Joey Wong i Wu Ma. Radnja se labavo zasniva na kratkoj priči pisca Pua Songlinga iz Dinastije Qing, kolekciji Čudne priče kineskog studija. Film je bio iznimno popularan u Hong Kongu i nekolicini azijskih država, pogotovo u Južnoj Koreji i Japanu. Glavna glumica Joey Wong je filmom stekla popularnost, glumac Leslie Cheung popularnost u Japanu, dok je film pokrenuo trend hongkonških filmova koje se temelje na folklornim pričama o duhovima.

Kineska priča o duhovima
Originalni filmski poster
RežijaChing Siu-tung
ProducentTsui Hark
ScenarioYun Kai-chi
priča
Pu Songling
UlogeLeslie Cheung
Joey Wong
Wu Ma
MuzikaRomeo Diaz
James Wong
David Wu
FotografijaPoon Hang-sang
Tom Lau
Sander Lee
Horace Wong
MontažaCinema City Production Co. Ltd. Editing Unit
DistribucijaMedia Asia
Fortunes Star
Datum(i) premijere
18. 7. 1987 (1987-07-18)
Trajanje98 min.
Zemlja Hong Kong
Jezikkantonski
Budžet5.600.000 HK$
Kineska priča o duhovima na Internet Movie Database

Uz proračun od 5,6 milijuna hongkonških $, film je zaradio 18,83 milijuna hongkonških $ u domovini.[1] Na sedmoj dodjeli hongkonških filmskih nagrada, Kineska priča o duhovima osvojila je tri nagrade. Po filmu su snimljena dva manje zapažena nastavka - A Chinese Ghost Story II i A Chinese Ghost Story III - TV serija i istoimeni remake iz 2011. godine.

Radnja uredi

Radnja se odigrava u staroj Kini. Utjerivač dugova Ning Choi Sin zapravo je dobronamjeran mladić, ali ga ljudi zbog njegovog posla s razlogom očekuju s negodovanjem. Prilikom svojeg putovanja, nevrijeme mu uništava knjižnicu sa popisom dugova. U potrazi za mjestom gdje bi mogao prenoćiti, u šumi nailazi na jedan hram orhideja. Tamo nailazi na Yin Chik-haa, koji povukao na to udaljeno mjesto kako bi pobjegao od korupcije i mržnje ljudi. Istodobno ga traži mačevaoc kako bi ga izazvao na dvoboj. Nakon dvoboja, Yin se vraća u hram dok njegov suparnik odlazi do obližnje rijeke kako bi oprao rane. Tamo ga zavede žena-duh Nip Siu-sin i dovede do gospodarice, tisuću godina starom šumskom demonu koja ga pojede.

Istodobno, Ning je izgradio svoj mali tabor u hramu i pokušava ponovno sastaviti svoju knjižnicu sa vrijednim informacijama. Kada čuje neobične zvukove, napušta hram i odlazi do jednog jezera gdje sretne Nip. Ona ga pokuša zavesti, ali kada shvati da se radi o dobronamjernoj duši, odluči ga poštediti. Ling se zaljubio u nju te ju slijedi. Nip mu objasni da je zarobljena i mora služiti šumskom demonu dok god su njeni ostaci zakopani ispred drva. Ning ju odluči spasiti te traži pomoć Yina i svečenika taoizma. Yin se bori protiv šumskog demona, te ga uspijeva otjerati na 100 godina. Nipova duša odlazi u podzemlje jer je izdala gospodara. Yin uspijeva otvoriti privremeni portal prema podzemlju, te odlazi tamo sa Ningom kako bi ju spasili, ali ju ne nalaze usred tisuća duhova. Natrag u stvarnom svijetu, Ning nailazi na urnu sa Nipinim kremiranim ostacima. Nip mu objasni da je jedini način spasiti njenu dušu taj da se njeni ostaci prebace na jednu drugu lokaciju. Ning tako pokopa njene ostatke ispod brda. On se moli za spas njene duše, te se oprosti od Yina.

Glavne uloge uredi

  • Leslie Cheung - Ning Choi-san (寧采臣)
  • Joey Wong - Nip Siu-sin (聶小倩)
  • Wu Ma - Yin Chik-ha (燕赤霞)
  • Lau Siu-ming - Demonica drva (樹妖)
  • Lam Wai - Hah Hau
  • Xue Zhilun - Siu-ching (小青)
  • Wong Jing - Sudac
  • David Wu - Sekretar Chiu
  • Huang Ha - Šef
  • Yeung Yau-cheung - Prodavač
  • Shut Mei-yee - Prodavač

Nagrade uredi

Na sedmoj dodjeli hongkonških filmskih nagrada, Kineska priča o duhovima osvojila je tri nagrade: za najbolju scenografiju, glazbu i pjesmu.

Nominiran je i u devet ostalih kategorija: za najbolji film (Tsui Hark), redatelja (Ching Siu-tung), glavnu glumicu (Joey Wong), sporednog glumca (Wu Ma), montažu, fotogradfiju, akcijsku koreografiju i dva puta za najbolju izvornu pjesmu.

Kritike uredi

Peter Nepstad je filmu dao četiri zvijezdice:

"Drugim riječima, ovaj sažetak filma se čini poput vjerne adaptacije Pu Songlingove priče Čarobni mač, čak i do imena glavnih likova: Ning i Hsiao Tsing. Ali detalji su živopisni na tako zabavan i veseo način da film nadilazi svoj pisani izvore. Producent Tsui Hark i redatelj Ching Siu-Tung uzimaju materijal te ga čine svojim vlastitim zahvaljujući specijalnim efektima, brzom ritmu i montaži, pamtljivim likovima i puno humora...ovo je uzbudljiva, kinetička, nevjerojatna kriška hongkonške kinematografije u svojem najboljem izdanju.[2]

Izvori uredi

  1. „A Chinese Ghost Story (1987)”. Hong Kong Movie Database. 
  2. Peter Nepstad (2.4. 2004) Film review Arhivirano 2021-11-07 na Wayback Machine-u, The Illuminated Lantern

Vanjske poveznice uredi