A Boy and His Dog

Za ostala značenja, vidi A Boy and His Dog (razvrstavanje).

A Boy and His Dog (sh. Mladić i njegov pas) je američki science fiction film snimljen 1975. godine u režiji L. Q. Jonesa, poznat kao jedno od ranih i najuticajnijih ostvarenja postapokaliptičkog žanra.

A Boy and His Dog
RežijaL.Q. Jones
Producent
Scenario
  • L. Q. Jones
  • Alvy Moore (nenaveden na špici)
  • Wayne Cruseturner (nenaveden na špici)
PredložakA Boy and His Dog; autor:
Harlan Ellison
Uloge
Muzika
FotografijaJohn Arthur Morrill
MontažaScott Conrad
StudioLQ/JAF Productions
DistribucijaLQ/JAF Productions
Datum(i) premijere
14. 11. 1975 (1975-11-14)
Trajanje91 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Predstavlja adaptaciju istoimene pripovjetke Harlana Ellisona. Radnja se događa 2024. godine na američkom Jugozapadu, nekoliko godina nakon što je Treći svjetski rat uništio civilizaciju i opustošio površinu Zemlje, natjeravši ostatke preživjelog čovječanstva da se bori za ograničene količine hrane i drugih resursa. Protagonisti su 18-godišnji mladić Vic (čiji lik tumači Don Johnson) i njegov pas Blood (kome glas posuđuje Tim McIntire) koji mu svojim telepatskim moćima pomaže da, u zamjenu za hranu, pronađe seksualne partnerice i izbjegne neprijatelje, ali čiji simbiotski odnos ugrozi dolazak Quille (čiji lik tumači Susanne Benton), djevojke pobjegle iz podzemnog naselja koje nastoji sačuvati i obnoviti predratnu civilizaciju.

Film je snimljen u nezavisnoj produkciji i sa relativno niskim budžetom, te su kao lokacije uglavnom korišteni dijelovi pustinje Mojave. Scenario je originalno trebao napisati sam Ellison, ali je, suočen sa spisateljskom blokadom, to prepustio L. Q. Jonesu. Film se isticao prije svega crnim humorom, odnosno na satirički način prikazivao je odraze patoloških pojava predratnog svijeta među različitim živopisnim i grotesknim pojavama koje susreću protagonisti, ali i vješto koristio ironiju kroz komentare Blooda kao čangrizavog mizantropskog intelektualca prisiljenog da ovisi o neobrazovanom i budalastom 18-godišnjaku. Ellison je uglavnom bio zadovoljan filmom, ali mu se nije svidjela završnica, koju je proglasio mizoginističkom. A Boy and His Dog je loše prošao kod publike, iako su ga poklonici samog žanra izuzetno cijenili, te je sa vremenom stekao kult status. Danas je, pak, najpoznatiji po tome što je poslužio kao ključna inspiracija za seriju postapokaliptičkih video igara pod naslovom Fallout.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi