Godina 451. pne. bila je godina predjulijanskog rimskog kalendara. U rimskoj državi bila je poznata kao Godina konzulstva Sabina i Augurina ili Prva godina decemvira (ili, rjeđe, godina 303. Ab urbe condita). Oznaka 451. pne. za ovu godinu se koristila od ranog srednjeg vijeka, kada je kalendarska era Anno Domini postala glavna metoda u zapadnoj Evropi sa označavanje godina.

Vjekovi: 6. vijek pne. - 5. vijek pne. - 4. vijek pne.
Decenije: 480-e pne.  470-e pne.  460-e pne. - 450-e pne. - 440-e pne.  430-e pne.  420-e pne. 

Godine: 454. pne. 453. pne. 452. pne. - 451. pne. - 450. pne. 449 pne. 448 pne.

Događaji uredi

  • Novi atenski zakon koga je promovirao Periklo ograničava atensko državljanstvo jedino osobama čija su oba roditelja Atenjani.
  • Grčko-perzijski ratovi: Perzijska flota pokreće pohod protiv pobunjenog Cipra, zbog čega je atenski vojskovođa Kimon iz dotadašnje nemilosti, uz Periklovu podršku, vraćen na položaj kako bi pripremio intervenciju.
  • Prvi peloponeski rat privremeno prekinut petogodišnjim primirjem između Atene i Sparte koje je isposlovao Kimon, a kojim se Atena obavezala odustati od saveza sa Argom, a Sparta od saveza s Tebom. Arg nakon toga sklapa "Tridesetogodišnji mir" sa Spartom.
  • Nakon što su čuli izvještaj tročlane komisije čiji je zadatak reformirati rimske zakone, patriciji u Rimu osnivaju Odbor Desetorice zvan Decemviri, a na čijem su čelu konzuli Apije Klaudije Kras i Tit Genucije Augurin. Prvi Decemvirat donosi prvih deset zakona iz zbirke Dvanaest tablica.

Rođenja uredi

Smrti uredi