300-Bitka kod Termopila je film iz 2006, adaptacija stripa 300 Frenka Milera koji je inspirisan filmom Rudolfa Matea 300 Spartanaca iz 1962. Režiser filma je Zak Snajder, a Frenk Miler je bio izvršni producent i konsultant. U filmu se obrađuje istorijska bitka kod Termopila, a najvećim delom je sniman u tehnici plavog ekrana.

300
Originalni kino-poster
RežijaZack Snyder
Producent
Scenario
  • Zack Snyder
  • Kurt Johnstad
  • Michael B. Gordon
Predložak300 by Frank Miller
NaracijaDavid Wenham
Uloge
MuzikaTyler Bates
FotografijaLarry Fong
MontažaWilliam Hoy
StudioLegendary Pictures
Virtual Studios
Cruel and Unusual Films
DistribucijaWarner Bros. Pictures
Datum(i) premijere
9. 12. 2006 (2006-12-09) (Butt-Numb-A-Thon)
9. 3. 2007 (2007-03-09) (SAD)
Trajanje117 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet65 mil. $[1]
Bruto prihod$456,068,181[2]

Priča uredi

Grupa persijskih glasnika dolazi u Spartu, zahtevajući spartansku pokornost kralju Kserksu. Ljut i uvređen tim zahtevom, kralj Leonida naređuje da se glasnici pobiju što dovodi do sukoba sa Persijancima. Leonida posećuje proročicu, objašnjavajući joj svoj ratni plan protiv Persijanaca. Sveštenici, koje je Kserks već podmitio, namerno greše u interpretaciji poruku proročice govoreći da Sparta ne bi trebalo da ide u rat, kako ne bi pokvarila sveti Karnejski festival.

Uprkos upozorenju, Leonida kreće u rat sa Persijancima skupivši 300 najboljih ratnika pri tom birajući samo one koji već imaju muške potomke. U toku marša ka severu pridružuje im se grupa Arkađana i drugih Grka. Stigavši u klanac Termopile (u filmu ga nazivaju “vrele kapije”), naspram persijske armije grade zid kako bi sprečili napredovanje Persijanaca. Efijalt, grbavi Spartanac, od Leonide traži dopuštenje da se priduži njegovoj vojsci kako bi u bici osvetio oca. Tom prilikom ga obaveštava o tajnom putu kojim bi Persijanci mogli da zađu iza leđa njegove vojske. Leonida ne dozvoljava Efijaltu da pridruži sa objašnjenjem da bi njegova nesposobnost pravilnog držanja štita mogla biti slaba tačka u njegovoj ratnoj formaciji. Uvređeni Efijalt odlazi Kserksu i nudi mu pomoć u ratu protiv Spartanaca koji su do tog trenutka uspešno odbijali napade Kserksove vojske nanoseći joj velike gubitke.

Glumačka ekipa uredi

Glumac Uloga
Džerard Batler Leonida, kralj Spartanaca
Lina Hidi Kraljica Gorgo, Leonidina žena
Dejvid Venam Dilios, narator i spartanski vojnik
Dominik Vest Teron, korumpirani spartanski političar
Majkl Fasbender Stelios, mladi spartanski vojnik
Vinsent Rigan Artemis, kapetan spartanske vojske i Leonidin odani prijatelj
Rodrigo Santoro Kserks I, kralj Persijanaca
Endru Tirnan Efilijat, deformisani spartanski otpadnik
Endru Plivin Daksos, arkadijski vojnik
Tom Visdom Astinos, najstariji sin kapetana Artemisa
Đovani Čimino Pleistarkus, Leonidin sin
Piter Mensa persijski glasnik
Keli Krejg proročica
Tajler Najcel mladi Leonida
Rober Maje besmrtni Iber (Gigant)

Prijem uredi

Zarada uredi

Premijerno prikazivanje filma 300 u Severnoj Americi bilo je 9. marta 2007. U prvom vikendu prikazivanja film je zaradio 28.106.731 dolara. Ukupna zarada je bila 456.068.181 dolara.[3]

Kritike uredi

Od svetske premijere na Berlinskom međunarodni filmskom festivalu 14. februara 2007. pred 1.700 gledalaca, “300” je dobio različite kritike. U Severnoj Americi kritičari su podeljeni.

Istorijska tačnost uredi

Opis Persijanaca uredi

Od premijere, “300“ je bio na meti kritika zbog načina na koji predstavlja ljude iz Persijskog carstva. Razni kritičari, stručnjaci, novinari i iranski državnici, uključujući i predsednika Mahmuda Ahmadinežada, osudili su film. U filmu “hiljadu nacija persijskog carstva”, su prikazani kao varvarske i demonske horde, a kralj Kserks je prikazan kao androgin.

Glasogovorink Vorner brosa je izjavio: “Film 300-Bitka kod Termopila je fikcija inspirisana romanom Frenka Milera, a labavo bazirana na istorijskim događajima. Studio je napravio ovaj film čisto kao fikciju sa jedinom namerom da zabavi publiku; njegova svrha nije da ismejava neki narod ili kulturu, niti da šalje bilu kakvu političku poruku.”

Reference uredi

  1. Corliss, Richard (March 14, 2007). „7 Reasons Why 300 Is a Huge Hit”. Time. Arhivirano iz originala na datum 2008-10-15. Pristupljeno 18. XI 2008. 
  2. „300 (2007)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 8. III 2009. 
  3. 300 (2007) - Box Office Mojo

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: 300 (film)